RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Utvrditi stvarne troškove zbrinjavanja pasa lutalica

Članovi brčanske Vlade, na današnjoj sjednici razmatrali su Informaciju o učinjenim aktivnostima na zbrinjavanju i uklanjanju pasa lutalica s javnih površina u 2013.godini, s prijedlogom mjera.

Anto Domić, gradonačelnik Distrikta, izjavio je da se iz rasprave vidjelo da sistem zbrinjavanja pasa u azilu, gdje je JP Komunalno Brčko Skupština dodjelila ovlaštenje da se brine o psima sa ulice, nije na adekvatan način uređen, te da ne postoje pravila ponašanja, kao i sustav kontrole načina i metodologije upravljanja psima koji se nalaze u azilu.

„ Nekoliko proteklih godina imamo probleme sa menadžmentom JP Komunalno koji uporno i opetovano traže više sredstava za zbrinjavanje pasa u azilu. Zahtjev JP Komunalnog, kojim traže za ove svrhe oko 130.000 maraka je iznenađujući s obzirom da je trošak hrane za pse svega 30.000 maraka, dok preostala sredstva idu na popratne sadržaje organizirane oko azila“, istakao je Domić.

Gradonačelnik je podsjetio da Skupština Brčko distrikta na godišnjem nivou odobri 100.000 maraka za zbrinjavanje pasa u azilu, ali da JP.Komunalno, čiji je osnivač Skupština uvijek traži više sredstava.

„ Tražio sam od šefa nadležnog odjela da se utvrdi cijena zbrinjavanja jednog psa po dana u azilu, jasni kriteriji i metodologija praćenja ulaza pasa u azil, duljina čuvanja pasa u azilu, način i metedologija eutanazije pasa, kako bi došli do dokumenta koji će utvrditi jasna pravila ponašanja“, istakao je Domić.

Dževdet Šahović, šef Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu,  dodao je da je pored problema oko potpisivanja ugovora vezano za iznos sredstava za ove svrhe koji je Skupština odobrila, problem i nadoknada štete građanima za ujede pasa lutalica, zbog čega se ova informacija našla na sjednici Vlade.

“ Do sada nismo vršili najadekvatniju kontrolu, niti je to bilo moguće. U narednih petnaestak dana, sa svojim saradnicima pripremit ću pravilnik kojim će biti regulisan nadzor za svakog psa koji uđe u azil, za pse nad kojima se izvrši eutanazija, kao i koliko košta zbrinjavanje jednog psa po danu, sa kojim ćemo ići na Skupštinu. Tako da bi se onda sačinio ugovor kojim bi se utvrdili stvarni troškovi, i da se prema tome plati, znači niti na štetu Vlade, niti na štetu JP Komunalnog Brčko”, pojasnio je Šahović.

VBD 2 VBD 1

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.