RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Izbor filmova Sarajevo Film Festivala: ‘Suočavanje s prošlošću’

Filmom “Nelly i Nadine” Magnusa Gerttena u petak, 10. februara, u kinu Meeting Point u Sarajevu i online na Ondemand.kinomeetingpoint.ba, počinje posebno izdanje programa “Suočavanje s prošlošću”. Program filmova po izboru Sarajevo Film Festivala je besplatan i održavat će se od 10. do 16. februara. Program se održava u saradnji sa Friedrich-Ebert-Stiftung fondacijom, saopćila je press služba Sarajevo Film Festivala.

U okviru programa bit će prikazane dirljive ljudske priče, višestruko nagrađivani filmovi  u 17.30 sati u kinu Meeting Point, a online će biti dostupni u Bosni i Hercegovini i zemljama regije na linku https://ondemand.kinomeetingpoint.ba/page/dealing-with-the-past/.

Nakon projekcije filmova u kinu Meeting Point će biti održani i razgovori s autorima filmova, koji će uživo biti prenošeni putem Facebook stranice Sarajevo Film Festivala.

U Sarajevo dolazi i Magnus Gertten, reditelj filma “Nelly i Nadine”, s kojim će u kinu Meeting Point nakon projekcije biti održan razgovor. Moderator je Nebojša Jovanović.

U programu je i film “Gdje je Ana Frank?” Arija Folmana, koji je bio u programu “Suočavanje s prošlošću” 28. Sarajevo Film Festivala i uz Folmanovo prisustvo u Sarajevu.

Film “Rođena u Evinu” Maryam Zaree je dokumentarni film koji prati filmsku autoricu i glumicu Maryam Zaree u pokušaju da otkrije istinu o vlastitom rođenju u jednom od najozloglašenijih svjetskih zatvora za političke zatvorenike. nagrada. Na programu je u kinu Meeting Point u nedjelju, 12. februara.

“Slučaj nove veličine” Anne Shishove bio je dio programa 28. Sarajevo Film Festivala, i to obilježavanja Dana ljudskih prava. Film je osvojio nagradu za najbolji dokumentarni film na festivalu u Budimpešti i nagradu IDFA Forum na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu, IDFA. U kinu Meeting Point je na programu u ponedjeljak, 13. februara.

“Okreni se ka Suncu” Alione van der Horst bio je u programima međunarodnih festivala dokumentarnih filmova u Amsterdamu, Solunu i Bologni.. Film je na programu kina Meeting Point u utorak, 14. februara, nakon čega slijedi online razgovor s rediteljicom filma.

“Sveti pauk” Alija Abbasija na programu je u srijedu, 15. februara. Film je osvojio nagradu za najbolju glumicu na festivalu u Cannesu (Zar Amir-Ebrahimi) i prikazan u službenom programu ovog festivala u konkurenciji za Zlatnu palmu. Osvojio je 28 nagrada na festivalima širom svijeta. Posljednji film u programu je “Žica” Tihe Gudac, dobitnik FIPRESCI nagrade na ZagrebDoxu, a u Sarajevo na projekciju dolazi rediteljica Tiha Gudac. Na programu je u četvrtak, 16. februara.

Filmovi su na programu od 10. do 16. februara u kinu Meeting Point u 17.30 sati. Online je program dostupan besplatno u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Sloveniji na Ondemand.kinomeetingpoint.ba, najavili su iz Sarajevo Film Festivala.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.