RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiHKultura

Izložbom ‘Veliki format’ otvara se ovogodišnje izdanje BFS-a

Izložbom Balet Festa Sarajevo (BFS) ‘Veliki format ‘, posvećenoj jubileju – 70 godina baleta u Bosni  Hercegovini, u galeriji “Novi Hram” 17. septembra bit će otvoreno 11. izdanje ovog prestižnog kulturnog događaja.

Balet Fest će, i pored održavanja u specifičnim uvjetima pandemije koronavirusa, publici ponuditi sadržajan i bogat program, koji će većim dijelom biti dostupan na online platformi (You Tube Live), odnosno prilagođen novonastalim okolnostima.

Program BFS-a predstavila je direktorica Festivala Edina Papo danas na pres-konferenciji, istaknuvši kako koncepcija ostaje ista, te da BFS i ove godine okuplja goste i predstave iz regiona i Evrope, kao i Balet Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS).

– U ovogodišnjem programu imat ćemo priliku da pogledamo vrhunske klasične baletne izvedbe, savremeni balet i dostojno predstavljanje, našeg bh. baleta – kazala je Papo, podsjećajući da BFS počinje 17., a zatvara se 26. septembra, te da su sve informacije u vezi s ovim događajem dostupne na Facebook stranici BFS-a.

Dodala je kako online platforma omogućava da u udobnosti vlastitog doma uživamo u vrhunskim ostvarenjima nacionalnih teatara iz Slovačke, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Kako je najavila, online program starta 18. septembra savremenom predstavom „Prostor za revoluciju“ u izvedbi Bitef Dance Company iz Srbije, koja propituje suštinske čovjekove unutarnje potrebe za promišljanjem aktuelne stvarnosti i pojava u eri neoliberalnog kapitalizma.

Slijedi predstava „Kleopatra“, Makedonska opera i balet, čiju koreografiju potpisuju Vasily Medvedev i Stanislav Fečo, a koja je na programu 22. septembra, nudeći istinski spektakl propraćen velikom scenom i mnoštvom izvođača (više od 200 izvođača).

Festival nastavlja 23. septembra baletom „Uspavana ljepotica“, Rumunska nacionalna opera i balet, Bukurešt, koja svjedoči o tradiciji i stilu klasičnog baleta, a za isti dan planirana je i Konferencija BFS-a, posvećena jubileju – 70 godina baleta u BiH, odnosno historiji, eminentnim ličnostima, vrijednostima i specifičnostima koje baštini i koji su obilježili balet u BiH, a koja će biti održana u Bošnjačkom institutu – Fondaciji Adila Zulfikarpašića.

Za 24. septembar planiran je klasični balet „Don Quijote“ u izvedbi  Slovačkog narodnog pozorišta, Bratislava, koji, istovremeno, donosi izvrsnu scenografiju i okuplja sjajne protagoniste.

Naposljetku, u programu BFS-a 25. i 26. septembra sudjeluje Narodno pozorište Sarajevo, također, online i to predstavama „Ples s Mozartom“ i „Giselle“, kojom se zatvara 11. festivalsko izdanje.

Radi se o predstavama koje na određen način spajaju savremeno i klasično. Koreografiju i režiju za prvu potpisuje Nermina Damian, a za drugu Edina Papo.

Papo je, uz očekivanje da će program ponuditi istinsko slavlje umjetnosti baleta, uputila poziv Sarajlijama i Bosancima i Hercegovcima da budu gosti BFS-a i da uživaju u izuzetnoj produkciji Balet Festa 2020, izražavajući zahvalnost svima koji su podržali njegovo održavanje.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Dance of the Sugar Plum Fairy from The Nutcracker (The Royal Ballet)

Radio Brčko