RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Likovna radionica na ostrvu Brioni kod Foče privukla studente iz Indije i Italije

ФОЧА, 30. МАЈА /СРНА/ - На острву Бриони код Фоче у току је дводневна ликовна радионица Центра за културу и информисање.

Na ostrvu Brioni kod Foče u toku je dvodnevna likovna radionica Centra za kulturu i informisanje u kojoj učenici osnovnih i srednjih škola, te studenti među kojima oni iz Indije i Italije, pod nadzorom akademskih slikara, uče osnovne elemente slikarske tehnike ulje na platnu.

Akademski slikar Vladimir Milanović ističe da su se ove godine fokusirali na slikanje uljanim bojama.

“Kandidati su različitih uzrasta, razlikuju se u stilu i po nivou talenta koji posjeduju, tako da će izložba biti bogata i raznolika sa dosta lijepih i neobičnih radova”, rekao je Milanović.

Slikar Radmilo Marić kaže da slikarstvo govori univerzalnim vizuelnim jezikom, tako da su se i učesnici radionice iz Indije i Italije odlično uklopili.

“Talenata ima, a neki se prvi put susreću sa uljem, pa im objašnjavamo postupak – od posnog ka mrsnom. Ovo je odličan poduhvat i očekujemo da će se ove aktivnosti nastaviti”, naveo je Marić.

Više studenata iz Indije rado se odazvalo likovnoj radionici. Jedna od njih, Janšika Kambodž, kaže da nema ljepšeg načina da se iskoristi slobodno vrijeme u pauzama između predavanja i spremanja ispita.

“Organizacija umjetničke radionice je zaista dobra. Na fakultetu sve vrijeme učimo i ovo nam veoma dobro dođe da odmorimo i predahnemo od napornog učenja. Ovo mjesto je prelijepo, profesori koji nam pokazuju kako da slikamo su odlični”, rekla je mlada Indijka.

Ona je dodala da joj se mnogo sviđa fočanska priroda, posebno planine, rijeke i čist vazduh.

Učenik šestog razreda Osnovne škole “Veselin Masleša” Luka Rašević kaže da je naučio mnogo o slikanju, da voli slikarstvo i da se opušta dok slika.

Katarina Bilinac, učenica sedmog razreda Osnovne škole “Sveti Sava”, također kaže da voli da slika i da je mnogo naučila od profesora.

Broj učesnika bio je ograničen, a interesovanje je bilo veliko, pa organizatori najavljuju da će slične radionice organizovati i tokom ljeta, kada će svi oni koji ovaj put nisu mogli biti uključeni imati priliku da iskažu svoj slikarski talenat.

Likovnu radionicu drugu godinu zaredom organizovao je Centar za kulturu i informisanje u saradnji sa Likovnim udruženjem “Ton” iz Foče, a uz Misiju OEBS-a u Bosni i Hercegovini, ove godine pomogao je i Kazneno-popravni zavod.

Likovna radionica završava danas.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Свјетско првенство у рафтингу од 25. маја до 1. јуна 2022. у Бањалуци и Фочи

Radio Brčko

Prvi studij medicine na engleskom jeziku u RS-u

Radio Brčko