RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Međunarodna nagrada ‘Botticelli’ dodijeljena Neni Šešić-Fišer u Firenci

Međunarodna nagrada “Botticelli” u izboru Fondacije Effetto Arte dodijeljena je ove godine 20. januara u dvorani palate Borghese (Palazzo Borghese) u srcu drevne Firence, jednog od najljepših svjetskih gradova, pedesetorici likovnih umjetnika iz cijeloga svijeta.

Ove godine na drugoj dodjeli značajnog priznanja među nagrađenima je i sarajevska umjetnica Nena Šešić-Fišer, koja već niz godina živi i stvara u Nizozemskoj. Nagrađena je za sliku “Ritam valova” iz ciklusa “Misterij vode”, inspiriranu slavenskom mitologijom i uvrštenom u dva kataloga – “International Prize Botticelli” i “Arte Contemporary Celebrity Masters Vol. VII”.

Prošle godine je Šešić-Fišer od iste Fondacije primila nagradu “Leonardo da Vinci” u milanskom Muzeju nauke i tehnologije za sliku “Tempi Senza Tempo”, inspiriranu motivima stare bosanske sevdalinke.

U izjavi za Fenu Šešić-Fišer je kazala da je prekrasan osjećaj stajati na podijumu dvorane u veličanstvenoj palati Borghese, ispunjenoj ljubiteljima i poznavateljima umjetnosti iz cijelog svijeta.

– Bio je to zaista magičan i nezaboravan trenutak u kojem kao da su se na trenutak dodirnuli svjetovi današnjice i vremena renesanse, u prostoru u kojem još uvijek živi duh jednog da Vincija i Botticellija. Biti u njihovom prisustvu, makar i imaginarnom, za mene predstavlja u svakom pogledu neponovljivo nadahnuće. Nagrade su važan podstrek za ustrajnost u daljem istraživačkom radu i velika satisfakcija jer život umjetnika većinom nije lak u toj ogromnoj konkurenciji. Samo u gradu Utrechtu, gdje sada živim, ima više od 1.500 likovnih umjetnika. Nagrade u većini slučajeva stižu uglavnom prekasno – kada umjetnika više nema. Sretna sam da sam doživjela da je dobijem sada dok još uvijek imam energiju koja me stvaralački motivira – podvukla je.

Šešić-Fišer također navodi da su dodjeli nagrada prisustvovali ne samo umjetnici iz cijelog svijeta kojima je dodijeljeno ovo priznanje, nego i historičari umjetnosti i kritičari koji s pažnjom prate uvijek živi svijet likovne produkcije, ali i kolekcionari, novinari, javne ličnosti i mnogobrojni ljubitelji umjetnosti.

– Video izložba naših radova bila je locirana na ulazu u Palazzo Borghese. Na velikom monitoru su se izmjenjivali radovi svih nagrađenih umjetnika tako da su i Firentinci koji su prolazili ulicom mogli vidjeti naše radove i biti dijelom te svečanosti – kazala je u izjavi za Fenu Nena Šešić-Fišer.

Umjetnički žiri Fondacije Effetto Arte dodjeljuje ovu prestižnu nagradu suvremenim umjetnicima koji su se istaknuli umjetničkim i stilskim istraživanjima.

Ova umjetnička fondacija okuplja zanimljivije stvaraoce iz cijeloga svijeta uvijek u ambijentu neke od znamenitih povijesnih građevina gdje se međusobno susreću predstavnici različitih kultura i senzibiliteta, uzajamno povezanih ljubavlju prema umjetnosti. To je istovremeno i prilika da se umjetnici upoznaju s umjetničkim kritičarima i istoričarima umjetnosti koji su bili među najbrojnijim gostima na trosatnoj ceremoniji uručenja nagrada, kao i na svečanom prijemu koji je ove godine nakon dodjele nagrada upriličen u veličanstvenoj renesansnoj palati Borghese.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: U rukama Gimnazijalaca nagrada VIVA FILM FESTIVALA

Sanita Jerković Ibrahimović

Region: Bh. književnik Elvedin Nezirović dobitnik nagrade ‘Predrag Matvejević’

Vladimir Matijević

Čovjek iz Las Vegasa osvojio milion dolara u okviru džekpot programa vakcinacije protiv korona virusa

Radio Brčko