RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Mladi iz Brčkog, Bugojna i Goražda pronašli svoj glas kroz teatar

Omladinska kulturno-umjetnička platforma Bugojno uspješno je implementirala projekat “Teatar i ja: izgradnja životnih vještina kroz umjetnost”, a javnom prezentacijom radionica u Bugojnu, na 51. Teatarskom festivalu BiH FEDRA, kompletirala ovogodišnju teatarsku priču koju je imala sa 30 mladih ljudi iz 3 lokalne zajednice.

Prvi dio projekta obuhvatio je trodnevne radionice u Brčkom, Bugojnu i Goraždu s ciljem da pruži mladim ljudima priliku da razvijaju sebe i svoje vještine kroz teatar. Radionice su funkcionirale kao kreativne laboratorije u kojima su sudionici istraživali vlastito tijelo kao glumački aparat koristeći glas i scenski pokret, te istraživali svoju kreativnost i emocionalni izričaj. Inspiracija za radionice bio je tekst “Buđenje proljeća” Franka Wedekinda, koji su učesnici prilagodili savremenom kontekstu svojim promišljanjima. Osim praktičnog rada i teatarske igre, sudionici su imali priliku učiti o eksperimentalnim teatarskim formama i lutkarstvu. Glavni cilj je bio da učesnici počnu razmišljati o tim temama, ali da onda i iskoriste tehnike koje nudi lutkarstvo, gluma, pokret, glas, muzika u tome svemu te da uključe i svoja lična iskustva, emocije i promišljanja i to “izbace” na sceni, koje smatramo sigurnim mjestom. Mladi edukatori Senad Milanović (glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske), Abas Hamzi (student režije) i Benjamin Konjicija (apsolvent dramaturgije), zajedno sa koordinatoricom projekta i predsjednicom OKUP-a, Adnom Rizvan, vodili su cijeli proces.

Rezultati radionica su ukomponirani u jednu javnu, scensku prezentaciju koja se pred publikom održala 17.07.2023. u sklopu revijalnog programa 51. Teatarskog festivala BiH FEDRA. Time je zaokružena jedna cjelina i vidljivo prikazani rezultati rada sa mladima, a publika je bila oduševljena njihovim promišljanjima i scenskim izričajem koji je više nalikovao pravoj amaterskoj pozorišnoj predstavi, nego neformalnoj prezentaciji – što još više pojačava sam smisao i uspješnost, a tome ide u prilog i činjenica da su sve to dobili priliku pokazati na najstarijem pozorišnom festivalu u BiH, a najznačajnijem za bosanskohercegovačke amatere. Publika je prepoznala pametno iskorištene alate i instrumente koji su ponuđeni na radionicama kao nešto novo, sa čim se učesnici nisu susretali ranije, a posebne pohvale publika je uputila hrabrosti i želji da se o teškim, ali aktualnim temama progovara kroz glas i vizuru mladih Bosne i Hercegovine, na koje ti problemi i situacije sigurno najviše utječu.

Mladi su probudili proljeće, ljeto, mnoštvo emocija i iskustava u sebi, baveći se temama koje su i danas itekako aktualne i o kojima se mora pričati, a Wedekind ih je veoma davno propitivao u svom djelu. Biti mlada osoba u BiH često nije jednostavno, pogotovo kada se stvarnost zna činiti kao velika predstava ili film. OKUP smatra da je važno dati priliku mladima da se igraju u sigurnom prostoru kao što je pozorište i omogućiti im da budu i iracionalni, otkačeni i slobodni, a istovremeno, s obzirom na stanje u bosanskohercegovačkoj kulturi i umjetnosti, neophodno je da mladi koji to žele imaju priliku da stvaraju, da im se pruže informacije i resursi, te da imaju na osnovu čega potencijalno razmotriti i intenzivniji, profesionalni angažman u kulturnoj i kreativnoj industriji.

Međuopštinska saradnja koja postoji kroz ovaj projekat, između Bugojna, Brčkog i Goražda sjajan je primjer za razmjenu iskustva i informacija, jer su mladi u Bugojnu imali sreću biti odgojeni u pozorištu i odrasti na pozorišnim daskama, a kroz ovaj projekat su tu pozorišnu radost mogli prenijeti u druge zajednice koje imaju ogroman, ako ne i veći potencijal da budu pozorišni grad kao što je Bugojno. OKUP ističe da su spremni i u budućnosti biti podrška kako mladima tako i samim lokalnim samoupravama da pružaju kontinuiran umjetnički prostor i podršku mladima u zajednicama.

Teatar se zaista pokazao kao itekako koristan i plodonosan alat, a svima koji su učestvovali otvorio je nove perspektive i motivirao ih da budu proljeće koje nikada neće izblijediti! Radionice i javna prezentacija održale su se u okviru projekta „Teatar i ja: izgradnja životnih vještina kroz umjetnost“ kojeg Omladinska kulturno-umjetnička platforma Bugojno provodi u okviru projekta “Aktivizam, angažman i odgovorna rješenja” (MAKERS) kojeg implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) uz podršku Porticus fondacije.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.