RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Sport

Preminuo Mirko Novosel, legendarni košarkaš i trener

Izvor: Jutarnji.hr (A.P.)

Legendarni hrvatski i jugoslovenski košarkaš i trener Mirko Novosel preminuo je u 86. godini.

Novosel je bio vrhunski košarkaš i trener, a obilježio je hrvatsku košarku kao tvorac ekipe Cibone koja je dominirala u 80-im godinama prošlog vijeka.

Najtrofejniji hrvatski košarkaški trener, koji je osvojio gotovo sve što se osvojiti moglo, rođen je 30. juna 1938. u Zagrebu, a nakon 15 godina duge igračke karijere u Lokomotivi (kasnije Cibona), košarku je na ovim prostorima zadužio kao malo koji trener.

Hrvatsku je 1993. vodio do evropske bronze u Njemačkoj, a bio je i jedan od najzaslužnijih ljudi što je reprezentacija Hrvatske uopšte smjela nastupiti na Olimpijskim igrama 1992. u Barseloni, gdje je igrala finale protiv Dream Teama i uzela senzacionalno srebro.

Jugoslaviju je odveo do čak pet medalja – dva evropska zlata (1973., 1975.), svjetskog srebra te olimpijskog srebra i bronze, a neizbrisivi trag ostavio je u Ciboni, koju je pretvorio u evropskog giganta.

S “vukovima” je uzeo Kup prvaka Europe 1985. i 1986., tri puta bio prvak Jugoslavije, a sedam puta osvojio je Kup. Dvaput ju je odveo i do trofeja u evropskom Kupu kupova.

Bio je član košarkaške Kuće slavnih.

(bhrt.ba)

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.