RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Montreux Jazz Festival na Ženevskom jezeru dočekao veliki povratak nakon perioda Covida

Ovogodišnji Montreux Jazz Festival, koji se završava u subotu, dočekao je povratak publike u brojevima koji su se bilježili prije Covida, s više od 250.000 ljudi koji su posjetili festival.

Organizatori su ovo pripisali kvalitetu prisutnih izvođača, poboljšanom festivalskom mjestu i 16 uzastopnih sunčanih dana.

– Bogovi šou biznisa i lijepog vremena bili su s nama ove godine – rekao je direktor festivala Mathieu Jaton na konferenciji za novinare u petak.

Rekao je da je presretan i da je osjetio “toliko emocija nakon dvije godine pandemije i neizvjesnosti, prenosi Swissinfo.

Montreux Jazz Festival, koji postoji više od 50 godina, bio je primoran da otkaže organizaciju 2020. godine zbog Covida-19.

Prošlogodišnji festival bio je u smanjenom obimu i samo blijedi odraz onoga što su posjetitelji mogli iskusiti prethodnih godina, čak i ako je plutajuća pozornica na Ženevskom jezeru sa planinama u pozadini privukla maštu umjetnika i obožavatelja.

Jaton, čije su emocije bile vidljive dok se slomio u suzama, rekao je da ovogodišnja posjećenost nije samo povratak u normalu, već je među najvećima ikada.

– Ovogodišnje izdanje imalo je jednu od najboljih posjećenosti kada su u pitanju komercijalni događaji u posljednjih deset godina – rekao je Jaton.

Događaj, koji je trajao od 1. do 16. jula, predstavio je oko 70 umjetnika na svoje dvije komercijalne bine, uključujući A-ha, Nicka Cavea, Dianu Ross, Björk, Maneskin, Roberta Planta i Alison Krauss, Ibrahima Maaloufa i Jeffa Becka s Johnnyjem Deppom.

Velikan američkog jazza Herbie Hancock će krasiti binu u subotu uvečer, kada će biti zatvoreno ovogodšnje izdanje festivala.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.