RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

СПКД “Просвјета” Брчко покренула радионице за прављење лила

Српско просвјетно и културно друштво /СПКД/ “Просвјета” Брчко покренуло је у својим просторијама радионице за прављење лила за традиционално лилање уочи православног празника Илиндана.

Прва радионица одржана је синоћ, а још једна ће бити у уторак, 26. јула, на истом мјесту, са почетком у 17.30 часова.

Зоран Аврамовић, водитељ радионице, позвао је све заинтересоване грађане, посебно дјецу, да им се придруже.

“Сама припрема чини драж празника. Осим израде лила, за које користимо дрво трешње, полазнике ћемо научити и пјесмама које се пјевају на лилању, као и обичајима везаним за лилање које прати два православна празника: Петровдан и Илиндан”, рекао је Аврамовић Срни.

Он је подсјетио да се паљењем лила, према народном вјеровању, растјерују зле силе, да лиле носе дјеца пјевајући пјесмице, те да је обичај и да се та дјеца дарују слаткишима.

“Лиле ће 1. августа нешто прије 18.00 часова кренути испред просторија брчанске `Просвјете` према Храму Успења Пресвете Богородице у Српској Вароши, гдје ће у 18.00 бити одржано традиционално лилање уочи Илиндана”, најавио је Аврамовић.

Прављење лила једна је у низу радионица “Просвјетине” креативне секције која је са радом почела у марту с циљем преношења на млађе нараштаје обичаја у вези са православним празницима.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.