RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Mostarski strip vikend okupio rekordan broj autora

Dvodnevni festival stripa “Mostarski strip vikend”, koji je ove godine okupio rekordan broj umjetnika iz svijeta stripa, otvoren je u subotu u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.

– Riječ je o šestom Strip vikendu koji je ove godine najjači po broju autora, službeno ih je 24 a neslužbeno preko 30, a oni dolaze iz Italije, Španije, Francuske, BiH, Srbije, Hrvatske… Svi autori su i ove godine uradili plakate s motivom Mostara koji su već izloženi i mogu se vidjeti, a obilježavamo i 60 godina izlaska prvog stripa o Zagoru jednom velikom izložbom. Imamo i trojicu autora Zagora i svi oni koji vole tog strip junaka moći će dobiti crtež sa posvetom. Ulaz je besplatan, crteži su besplatni i pozvao bih sve zainteresirane da dođu – kazao je Dubravko Šimić, predsjednik Udruge ljubitelja stripa iz Mostara “MoStrip” koja je organizator Strip vikenda.

Cilj ovog druženja i manifestacije je, kako dodaje, promocija i popularizacija strip-kulture s naglaskom na mlađu generaciju.

– Prvenstveni cilj je popularizacija stripa, da skrenemo pozornost medija na strip, ali i da privučeno sve one koji su izgubili čar čitanja i sakupljanja stripova, kao i da mlađe generacije malo odmaknemo od laptopa i mobitela te privučemo papirnatom izdanju i čitanju. Nadamo se da smo u tome uspjeli, a sudeći po zainteresiranosti, po našim dječijim radionicama i izložbama, mislim da u tome svake godine napredujemo – naglasio je Šimić.

Osim uživanja u izložbi radova gostujućih autora, tokom cijele manifestacije bit će nezaobilazno crtanje i potpisivanje autora za posjetioce, druženje s maskotom festivala ‘Mostarkom’, nagrađivanje najsretnijih posjetilaca i još dosta zanimljivosti.

Festival stripa u Mostaru obogatit će i ekipa iz grupe “Dubioza kolektiv“ koja će publici predstaviti svoj prvi strip naslova “Dubioza kolektiv i čarobna kokoš”, a počasni gost festivala bit će Jean-Christophe Thiabaud, savjetnik za kulturu i saradnju pri Francuskoj ambasadi i direktor Francuskog instituta u Bosni i Hercegovini.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Danas počinje izborna kampanja za lokalne izbore u Mostaru

Radio Brčko

Vijećnici SDP-a BiH i Prve mostarske partije (PMP) napustili sjednicu Gradskog vijeća Mostara

Radio Brčko

Mostar: Počelo izviđačko natjecanje ‘Mostarski susreti 2022.’

Vladimir Matijević