RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Na 28. Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci sedam predstava

Na programu 28. Međunarodnog festivala malih scena, koji će se održati u Rijeci od 3. do 9. svibnja, sedam je predstava iz Hrvatske, Srbije, BiH i Poljske, najavljeno je na konferenciji za novinare u ponedjeljak.

Izbornik i producent ovogodišnjeg festivala Jasen Boko istaknuo je da je temeljno mjerilo za uvrštenje predstava u program bila njihova kazališna kvaliteta, ali i neka vrsta inovativnosti.

“Osnovna tema koja povezuje te predstave je borba za ljudska prava, a u većini predstava je riječ o ženskim pravima”, rekao je Boko.

Naradikalnije o toj temi govori drame Maje Pelević “Posljednja djevojčica” u režiji Kokana Mladenovića i izvedbi multikulturnog i multinacionalnog kazališta Kosztolanyi Deszö iz Subotice u Srbiji, rekao je. Ona se odigrava u distopijskom svijetu u kojem žene iz siromašnijih zemalja rađaju djecu za bogate, u pogonima nalik proizvodnim trakama u tvornici.

Na programu je i drama suvremene engleske redateljice i spisateljice Nine Raine “Pristanak” u režiji Nebojše Bradića i izvedbi Ateljea 212 iz Beograda. U njoj je riječ o silovanoj ženi, ali i medijskom pristupu toj temi te bešćutnim odvjetnicima, dodao je izbornik.

Izdvojio je i predstavu HNK Split “55 kvadrata” po tekstu Ivane Vuković, i u režiji Ivana Plazibata. Ona oslikava suživot mladog para sa svojim roditeljima, bakom i mlađim bratom supruge u premalom stanu, gdje su se našli u želji da zarade iznajmljivanjem svog stana tijekom turističke sezone.

“To je tragikomična slika zemlje, pa i cijele mediteranske regije koja pod teretom profita gubi pravo na intimu”, naveo je Boko.

U programu se ističe i predstava “Kralj Lear” Teatr Stary iz Lublina u Poljskoj. Redatelj je Janusz Oprynski, a glumi jedan od najvećih poljskih glumaca Andrzej Seweryn. Kako je naveo izbornik, riječ je glumačkom eseju i monodrami smještenoj u postapokaliptičnom svijetu. Lear više nije kralj, nego samo starac pretvoren u lutalicu i obespravljenog marginalca.

U programu festivala su i “Genijalna prijateljica” Elene Ferrante u režiji Marine Pejnović te produkciji HNK Zagreb, “Tramvaj zvan želja” Teatra Ulysses u režiji Lenke Udovički te još jedna predstava koju je režirao Ivan Plazibat, “Moj sin samo malo sporije hoda” Ivora Martinića u izvedbi Sarajevskog ratnog teatra.

U stručnom festivalskom žiriju su: dramaturg i dramski pisac Darko Lukić, dramska glumica iz Maribora Nataša matjašec Rošker i kazališna redateljica Tatjana Mandić Rigonat iz Beograda, prenosi Hina.

U pratećem programu je izložba “Lica, maske, rekvizita – Shakespeareov svijet u poljskim kazališnim plakatima” u Galeriji Kortil, koja  predstavlja radove triju generacija umjetnika.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.