RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Na održanoj Skupštini ULJUB usvojio finansijski i plan rada za prošlu i ovu godinu

Na nedavno održanoj redovnoj godišnjoj sjednici Skupštine Udruženja ljubitelja umjetnosti Brčko (ULJUB), jednoglasno je usvojen finansijski i plan aktivnosti udruženja za proteklu i ovu godinu.

Predsjednik ULJUB-a Mladen Filipović za Radio Brčko kazao je da je u prošloj godini ovo udruženje kulture realiziralo 10. Međunarodnu likovnu koloniju „Naiva na Savi“ i tradicionalnu književnu manifestaciju “Mjesec knjige 2022“ koji se održava u oktobru, te druge planske aktivnosti za šta je ukupno utrošeno oko 50.000 KM. On je naveo da će u ovoj godini, uz već pomenute aktivnosti, bili upriličena i „Kolonija skulptora“ u Brčkom. Izložba 30-ak radova sa prošlogodišnje kolonije „Naiva na Savi“ biće održana u prostoru ULJUB-a u centru grada 25. marta u okviru obilježavanja Dana Brčko distrikta BiH.

Mladen Filipović

Filipović je još kazao da su i kolonija i izložba “Naiva na Savi” specifične u regionu i mnogo šire s obzirom da na njima učestvuju vodeći slikari naivci dvije najpoznatije škole naïve u svijetu: “Hlebinska škola” (Hrvatska) i “Škola naivnog slikarstva” iz Kovačice (Srbija).

Član Skupštine ULJUB-a i predsjednik Komisije za dodjelu ateljea slikarima iz Brčkog Marko Toljević, kazao je da će atelje dobiti svakako već prepoznati i kompetentni brčanski umjetnici, na način da je taj neko ko dobiva atelje već verifikovan u gradu i šire. Toljević je u vezi određenih kriterija za dobijanje ateljea u ULJUB-u još naveo i edukativni dio u korištenju prostora ULJUB-a.

Marko Toljević

“Imamo namjeru i potencijal da u te ateljee dolaze još i mladi i djeca koji će na ovaj način imati prilike da se upoznaju i uče dobivajući nova saznanja o raznim vidovima umjetnosti, tako da kroz jedan prirodan proces uvodimo mlade u ovu kulturnu priču koja se zove ULJUB”, još je kazao Toljević.

Za ovu godinu, uz već pomenute projekte, planirano je i održavanje višednevne “Kolonije skulptora 2023” koja će biti održana u Brčkom.

Filipović se na kraju zahvalio Vladi i Skupštini Brčko distrikta BiH na finansijskoj podršci i naveo da za 2023. godinu finaNsijke potrebe ovog udruženja kulture iznose oko 80.000 KM.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.