RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Cvjećarama i pekarama dozvoljen rad za Dan Distrikta 8. ožujak

Prema ranije donijetom Uputstvu o radu u vrijeme praznika, koje je na osnovu Odluke gradonačelnika Brčko distrikta stupilo na snagu krajem prošle godine, u međuvremenu došlo je do izmjene i dopune ovog Uputstva kojim se omogućuje rad svim cvjećarama i pekarama za predstojići praznik 8. ožujak, odnosno Dan uspostave Distrikta.

Ovim izmjenama omogućava se svim cvjećarama kojima je osnovna djelatnost prodaja cvijeća i cvijetnih aranžmana da mogu raditi 8. ožujka. Također, tijekom praznika je dozvoljen i rad pekarama, ali ukoliko u svom sastavu imaju više poslovnih jedinica upustvom je definirano da  može raditi samo jedna poslovna jedinica.

„Pored cvjećara i pekara raditi mogu i oni koji obavljaju djelatnost pružanja medicinskih, zdravstvenih i veterinarskih usluga, obavljaju djelatnost pružanja apotekarskih usluga, pri čemu kod poslovnih subjektata koji u svom sastavu imaju više poslovnih jedinica može raditi samo jedna poslovna jedinica, odnosno apoteka. Zatim benzinske crpke, komunalne djelatnosti i djelatnosti prijevoza putnika, subjekti koji se bave djelatnošću čija priroda zahtjeva neprekidan rad u vremenu koji je neophodan u obavljanju tog rada i oni koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost“, kazala je Azijada Ibrahimović, glavna inspektorica Inspektorata Brčko distrikta.

Prema njezinim riječima, inspektori brčanskog Inspektorata bit će cijeli dan na terenu i svi subjekti koji budu radili 8. ožujka, a kojima je ovim Uputstvom zabranjen rad bit će kažnjeni.

„Po Zakonu o praznicima u Brčko distriktu u ovisnosti od toga kako je tvrtka organizirana, prekršajne mjere, odnosno novčane kazne su sljedeće: za pravne osobe novčana kazna je od 5.000 do 10.000 KM, kazne za odgovornu osobu su od 1.000 do 2.000 KM, te ukoliko je netko organiziran kao samostalni poduzetnik koji obavlja djelatnost radi stjecanja dobiti, kazne su od 1.000 do 4.000 KM“, istaknula je Ibrahimović.

Napominjemo, ovo Uputstvo o radu u vrijeme praznika se primjenjuje za Novu godinu odnosno 1. i 2. siječnja, zatim 8. ožujak Dan uspostave Distrikta i 1. i 2. svibnja za Praznik rada.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Inspektorat Brčko distrikta BiH od idućeg mjeseca na novoj lokaciji

Sandra Živković

Brčko: Inspektori aktivno kontrolišu poštivanje epidemioloških mjera

Sanita Jerković Ibrahimović

Brčko: Inspektorat najavio pojačanu kontrolu nošenja maski na otvorenom

Sandra Živković
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!