RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Naučni skup ‘Neminovnosti: Aliji Isakoviću u čast’ u povodu 120. godišnjice BZK ‘Preporod’

Naučni skup “Neminovnosti: Aliji Isakoviću u čast” bit će održan 14. januara ove godine u Bošnjačkoj zajednici kulture “Preporod” u Sarajevu u organizaciji Instituta za bošnjačke studije te zajednice.

Skup se organizira u povodu 120. godišnjice osnivanja Bošnjačke zajednice kulture “Preporod”, najstarije i temeljne organizacije kulture Bošnjaka, istovremeno podsjećajući i na jubileje vezane za život i djelo Alije Isakovića.

Prošle godine je obilježena 90. godišnjica Isakovićeva rođenja i 25. godišnjica njegove smrti (1932.–1997.), odnosno 50. godišnjica Isakovićeve antologije “Biserje” (1972.) i 30. godišnjica njegova Rječnika karakteristične leksike u bosanskome jeziku (1992.) kao prve antologije bošnjačke književnosti i prvog savremenog rječnika bosanskog jezika.

Uz sjećanje na tog velikana bošnjačke i bosanskohercegovačke književnosti i kulture te istaknutog člana i saradnika BZK “Preporod”, naučnim skupom se želi iznova skrenuti pažnja na Isakovićevo višestruko značajno književno djelo, kao i na njegov ustrajni i historijski važni rad na očuvanju i afirmaciji jezičkog i književnog naslijeđa oblikovanog na bosanskom jeziku, odnosno na njegov pripovjedački, romaneskni, dramski, putopisni, esejistički, antologičarski, urednički i ukupni kulturni opus i doprinos, pri čemu je naučni skup otvoren i za druge teme vezane za život i djelo Alije Isakovića.

Po riječima predsjednika BZK “Preporod” Sanjina Kodrića, Alija Isaković je izuzetno važna ličnost kada je riječ o institucionalnoj povijesti BZK “Preporod”, jedan od obnovitelja i uglednih članova te institucije, a unutar koje je svojevremeno vodio i pravopisnu komisiju čiji je zadatak bio kreiranje principa za izradu prvog pravopisa bosanskog jezika u izdanju BZK “Preporod” 1996. godine.

– Književnim i baštinskim radom, Alija Isaković je ostavio fundamentalno važan trag u ukupnoj kulturi Bošnjaka i Bosne i Hercegovine. On je jedan od ličnosti kojih se moramo prisjećati i čije djelo i ostavštinu moramo iznova pohoditi, razumijevati – kazao je Kodrić.

Kako je najavljeno, nakon održanog naučnog skupa planirano je objavljivanje zbornika radova s naučnog skupa u izdanju Instituta za bošnjačke studije Bošnjačke zajednice kulture “Preporod”, uz istovremeno objavljivanje izabranih radova u “Preporodovim” časopisima Godišnjak (na bosanskom jeziku) i Bosnian Studies (na engleskom jeziku).

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.