Brčko

Brčko: U 2022. godini zabilježeno 25 novih slučajeva ginekoloških tumora

Na Odjelu ginekologije u bolnici Brčko distrikta tijekom prošle godine otkriveno je 25 novih slučajeva ginekoloških zloćudnih tumora različitih lokaliteta. Siječanj je mjesec posvećen borbi protiv karcinoma grlića maternice, a sve u cilju povećanja edukacije i brige za zdravlje žena.

Karcinom grlića maternice sve je učestalija bolest kod žena, te u svijetu tijekom jedne godine od ove bolesti oboli oko 500.000 žena, a smrtni ishodi su veći od 50 posto. U Bosni i Hercegovini u prethodnoj godini otkriveno je preko 300 novih slučajeva.

„Kada je u pitanju Brčko distrikt tijekom prošle godine otkriveno je 25 novih slučajeva ginekoloških tumora različitih lokaliteta, a najčešće je to rak tijela maternice koji je otkriven kod 10 žena i rak grlića maternice koji je ustanovljen kod devet žena“, kazao je ginekolog doktor Begzudin Ahmetović.

dr. Begzudin Ahmetović

Prema njegovim riječima uglavnom se radi o ženama srednje životne dobi od 30 do 50 godina, a bolest najčešće uznapreduje kod žena koje nisu redovito dolazile na ginekološke preglede.

„Članice Udruge „Brčansko srce“ sprovode niz aktivnosti vezane za borbu protiv karcinoma grlića maternice, te jednom godišnje osiguraju besplatne papa testove za svoje članice. A posljednji tjedan u mjesecu siječnju, obilježavajući mjesec borbe protiv karcinoma grlića maternice, organiziraju zajednički odlazak kod svojih doktora na razgovor i pregled“, kazala je predsjednica Udruge Ramiza Musić.

Doktor Ahmetović pozvao je sve žene već od navršene 20-e godine da obavljaju redovite ginekološke preglede i bar jednom godišnje urede papa test i mamografiju. To je jedini način prevencije i mogućnost da se bolest na vrijeme otkrije i pravovremeno izliječi.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!