RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

NUBBIH – Posjeta predstavnika Hill muzeja i biblioteke rukopisne građe iz SAD-a

Predstavnici Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine i Hill muzeja i biblioteke rukopisne građe iz SAD-a (The Hill Museum and Manuscript Library) održali su sastanak s ciljem dogovaranja saradnje povodom digitalizacije građe, odnosno zbirke rukopisa koje baštini NUBBiH.

Sastanku su prisustvovali, uime NUBBiH: direktor Ismet Ovčina, voditeljica Specijalnih zbirki NUBBiH Muamera Smajić i voditeljica zbirke stare periodike NUBBiH Anja Mastilović, a uime HMML: izvršni direktor i profesor teologije Columba Stewart i regionalni direktor za bliski istok, Afriku i južnu Aziju Walid Nabih Mourad. Posrednik susreta i izvjesne saradnje bio je profesor Franjevačke klasične gimnazije u Visokom fra Ivan Nujić.

Na sastanku se razgovaralo o predstojećoj saradnji i njenim obostranim koristima, mogućnostima unapređenja infrastukture potrebne za digitalizaciju građe te eventualnoj budućoj saradnji na kulturnim projektima od zajedničkog interesa.

Nakon uspješno održanog sastanka, Ovčina je sa saradnicama prezentirao gostima kulturnu baštinu Biblioteke, njezin istaknuti fond te redovnu poslovnu organizaciju institucije.

Hill Museum and Manuscript Library (HMML) neprofitna je organizacija koja digitalizira, katalogizira i omogućuje besplatan pristup zbirkama rukopisa koji se nalaze u bibliotekama širom svijeta. HMML daje prioritet rukopisima koji se nalaze u regijama ugroženim ratom, političkom nestabilnošću ili drugim prijetnjama.

HMML trenutno digitalizira rukopise u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Egiptu, Gazi, Indiji, Iraku, Italiji, Libanonu, Maliju, Malti, Crnoj Gori, Nepalu, Pakistanu i Jemenu. S otprilike 370.000 rukopisa digitaliziranih ili mikrofilmiranih u suradnji s više od 800 biblioteka širom svijeta, HMML nudi najveću svjetsku digitalnu zbirku starih rukopisa.

– Ponosni smo što će jedan dio digitalnih kolekcija HMML-a biti obogaćen rukopisima koje baštini NUBBiH, a koji predstavljaju neprocjenjivo blago od historijskog, nacionalnog i kulturnog značaja za našu državu. Iako Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH već dugi niz godina samostalno radi na digitaliziranju građe, projekti koji uključuju međuinstitucionalnu saradnju, posebice internacionalnu, višestruko su obogaćujući zbog kulturnog i institucionalnog povezivanja i sticanja novih iskustava i saznanja. Prema tome, čast nam je što imamo priliku sarađivati u projektima koji doprinose razvoju kulture i podstiču svijest o njenoj društvenoj važnosti, saopćeno je iz NUB-a BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.