RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Objavljena lista kandidata Astrid Lindgren Memorial Award 2022

Ranko Risojević i Bisera Alikadić nominirani su ove godine u ime Bosne i Hercegovine za nagradu Astrid Lindgren Memorial Award 2022, a nadležno tijelo Astrid Lindgren u Švedskoj obnovilo je prošlogodišnju kandidaturu za Elmiru Mekić, saopćeno je iz Nacionalne i univerzitetske biblioteke BIH koja je nominacijsko tijelo za prijedlog kandidata iz Bosne i Hercegovine.

Imena 282 kandidata iz 71 zemalje zvanično su objavljena na Frankfurtskom sajmu knjiga.

Memorijalna nagrada Astrid Lindgren nagrađuje autore, ilustratore, usmene pripovjedače i promotore čitanja koji su nominirani od svjetskih organizacija i biblioteka.

Astrid Lindgren je bila istaknuta u razvoju književnosti za djecu kao umjetničke forme. Memorijalna nagrada Astrid Lindgren dodjeljuje se onima koji i dalje rade u njenom duhu: maštovitošću, hrabrošću, poštovanjem i empatijom, te održavajući najviši stepen umjetničke izvrsnosti. Pažnja koju dodjeljuje nagrada dovodi do većeg broja prijevoda i većeg broja djece koja imaju pristup visokokvalitetnoj literaturi – zabavnoj, inovativnoj, izazovnoj ili složenoj.

Memorijalnu nagradu Astrid Lindgren dodjeljuje Švedski umjetnički savjet. Ured za dodjelu nagrada je odgovoran za komunikaciju, podršku žiriju, finansije i sve aktivnosti vezane za dodjelu nagrade. Laureate bira dvanaestočlani stručni žiri, saopćeno je.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.