RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Evropski sud pravde: Poljska mora platiti milion eura dnevno

Najviši evropski sud u srijedu je naredio Poljskoj da plati milion eura dnevno zbog dugotrajnog sporenja te zemlje s Evropskom unijom u vezi s nezavisnosti pravosuđa.

Današnja presuda Evropskog suda pravde uslijedila je nakon što je izvršni organ EU, Evropska komisija, zatražila “finansijske kazne” kako bi se osiguralo poljsko povinovanje presudi evropskog suda od jula.

Sud je saopćio da je kazna neophodna “u cilju izbjegavanja ozbiljne i nepopravljive štete pravnom poretku Evropske unije i vrijednostima na kojima je unija utemeljena, posebno vladavini zakona”.

Evropska komisija, koja nadzire poštovanje evropskih zakona, želi da sud sa sjedištem u Luxembourgu nametne dnevne kazne Poljskoj dok ona ne bude djelovala na poboljšanju fukncioniranja poljskog Vrhovnog suda i ukine zakone za koje smatra da podrivaju nezavisnost pravosuđa.

Glavna tačka sporenja je diciplinska komisija Vrhovnog suda, tijelo koje vladajućoj stranci daje ovlasti da discplinira suce u korist vlasti.

U julu je Evropski sud pravde naredio ukidanje disciplinske komisije, ali ona još funkcionira.

Poljski prmijer Mateusz Morawiecki poručio je Evropskom parlamentu prošle sedmice da će komisija biti ukinuta, ali nije dao precizan vremenski okvir.

Posmatrači tvrde da nacrt zakona o ukidanju disciplinske komisije još nije uveden.

Članice EU godinama upozoravaju na ono što smatraju kršenjem demokratskih principa u Poljskoj kada je riječ o nezavisnosti pravosuđa ili o slobodi medija.

Sukob je ponovo izbio početkom mjeseca kada je poljski Ustavni sud presudio da poljski zakoni imaju primat nad evropskim u poljima u kojima se dvije strane sukobljavaju. Morawiecki je zatražio mišljenje Ustavog suda.

EU tvrdi da je poljska vlada popunila taj sud ‘pažljivo izabranim sucima’, prenosi AP.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Sa Berbokovom danas razgovarano o mogućnosti ulaska BiH u EU ubrzanim tempom

Radio Brčko

Evropski sud pravde nije poništio sankcije ruskim kompanijama i bankama

Radio Brčko

Evropska Unija plaća 15,5 evra po dozi vakcine kompaniji “Fajzer-Biontek”

Radio Brčko