RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Od 3. do 7. jula u Sarajevu 4. međunarodni festival književnosti Bookstan

Međunarodni festival književnosti Bookstan, četvrti po redu, bit će održan od 3. do 7. jula u Sarajevu, u organizaciji Izdavačke kuće “Buybook”.

Dan uoči manifestacije, na pres-konferenciji je najavljeno da će u naredna četiri dana ugostiti brojne međunarodne autore iz regije i šire.

Glasnogovornica Kristina Ljevak je navela da će sutrašnje otvaranje festivala uvečer u Kinu Meeting Pont proteći u novom festivalskom formatu “Razgovor u Sarajevu” s književnikom Kaderom Abdolahom kao gostom.

Razgovor s njim će voditi Chris Keulemans, dok će Ljevak razgovarati prethodno u istom prostoru s predstavnikom savremene bosanskohercegovačke književnosti Namikom Kabilom povodom njegovog romana “Isijavanje”.

Za sutrašnji dan je glasnogovornica najavila i razgovor s makedonskom autoricom Rumenom Bužarovskom povodom njene nove knjige o nesretnoj tranziciji na prostorima bivše Jugoslavije.

Ljevak je najavila i okrugli sto “Građanin/ka svijeta” među čijim će učesnicima biti Bekim Sejranović.

Učešće brojnih drugih književnih autora iz regije i šire najavila je glasnogovornica za naredna četiri festivalska dana.

Književni kritičar Vladimir Arsenić se također obratio na pres-konferenciji i najavio da će on voditi  radionicu namijenjenu mladim književnim kritičarima iz regije. Ovogodišnja tema će biti književna kolumna, a učesnici će biti, po Arsenićevim riječima, nevjerovatno talentovani i zainteresirani mladi ljudi.

Važno je da Bookstan ima takav dio programa, smatra on, zbog pomanjkanja književne kritike.

Kao dio programa Bookstana, večeras će u galeriji “Zvono” biti otvorena izložba radova oficijelnog fotografa festivala Milomira Kovačevića Strašnog iz njegovog proširenog ciklusa “Sarajevo u srcu Pariza”.

Kovačević je objektivom zabilježio predmete, kućne potrepštine i druge “sitnice” emotivne vrijednosti, koje su u Pariz ponijele Sarajlije nastanjene tamo usljed proteklog rata ili drugim povodom. Tako će kroz ovu izložbu biti ispričana priča o Sarajevu u srcu Pariza.

U Galeriji “Brodac” večeras će biti otvorena izložba “Bogumili” Rudolfa Kutzlija, švicarskog umjetnika i historičara umjetnosti. Bit će izloženo njegovih 20 crteža motiva sa stećaka jugoistoka Evrope.

Dio ovogodišnjih programa Bookstana bit će realiziran i u Buybooku čiji direktor i osnivač Bookstana Damir Uzunović, također učesnik današnje pres-konferencije, najavljuje zanimljiv sadržaj festivala.

Izvor: Fena

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.