RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Sanader čeka odluku gdje će služiti zatvorsku kaznu

“Sanader je upućen u Centar za dijagnostiku gdje će u idućih mjesec dana određivati u kojoj će kaznionici služiti kaznu”, kazao je Hini glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Time bi Sanader i formalno trebao početi služiti kaznu zbog afere Planinska, budući je rješenje o upućivanju na izdržavanje kazne postalo pravomoćno.

No, osim zatvora Sanadera očekuje i ovrha jer 15 dana od pravomoćnosti presude u državni proračun nije uplatio 17,5 miliona kuna mita koliko je, prema presudi, primio od Stjepana Fiolića nakon što je zgradu njegove tvrtke kupilo ministarstvo na čijem je čelu bio Petar Čobanković.

Na zagrebačkom Županijskom sudu doznaje se da je upravo zbog pokretanja ovrha pravomoćna presuda protiv Sanadera i njegovih suoptuženika poslana Građansko-upravnom odjelu zagrebačkog Općinskog državnog odvjetništva.

“Prvostupanjska i drugostupanjska presuda dostavljene su građansko-upravnom odjelu Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu koje je nadležno za pokretanje postupka ovrhe”, kazao je Devčić.

Sanader je u remetinečkom zatvoru od 4. aprila kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu u aferi Planinska za koju je ranije osuđen na četiri i pol godine. Kako mu je pravomoćna kazna veća od pet godina odmah je vraćen u istražni zatvor, gdje je čekao pismenu presudu Vrhovnog suda koji je razloge povećanja kazne pismeno obrazložio 23. maja.

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić potom je izjavio da će država razmotriti sve mogućnosti koje im stoje na raspolaganju kako bi se od bivšeg hrvatskog premijera i predsjednika HDZ-a, slijedom pravomoćne presude, oduzela protupravno stečenu imovinsku korist. Objasnio je da se rok od 15 dana odnosi na dobrovoljno plaćanje, a tek nakon toga počinju teći rokovi za ovrhu.

U pravomoćnoj presudi Vrhovni sud je zaključio da je u slučaju Planinska “riječ o osmišljenoj političkoj korupciji u njenom najtežem obliku”.

Uz Sanadera, Fiolića i Čobankovića, koji je nakon priznanja korupcije osuđen na društveno koristan rad, u slučaju Planinska je osuđen i Mladen Mlinarević, čija je tvrtka prije kupoprodaje izradila uvećanu vrijednost Fiolićeve nekretnine, prenosi Hina.

Sanader, Fiolić i Mlinarević stoga zajedno s dvije tvrtke, državi trebati vratiti i 14,9 miliona kuna zajedno sa zakonskom zateznom kamatom koja teče od dana pravomoćnosti presude pa do isplate.

Izvor: Klix

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Afera Ina-MOL: Sanaderu nepravomoćno šest, Hernadiju dvije godine zatvora

Radio Brčko

Sanader se ne osjeća krivim za optužbe koje mu se spočitavaju

Radio Brčko

Хрватска: Санадер неправоснажно осуђен на двије и по године затвора

Radio Brčko