RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

OFF program 23. Mediteran Film Festivala

Dokumentarni filmovi ‘Pjevaj mi pjesmu’, redatelja Mirana Zupaniča, ‘Princeza’ redatelja Eda Perkinsa i ‘Moonage Daydream’ redatelja Bretta Morgena bit će prikazani u OFF programu 23. izdanja Mediteran Film Festivala. Uz dokumentarne hitove ovaj program donosi i projekciju igranog filma ‘Divljaci’ hrvatskog redatelja Daria Lonjaka.

Dokumentarac Mirana Zupaniča priča je o slovenskom kultnom folk rock glazbeniku Vladi Kreslinu, čiji je legendarni status posljedica njegove osobne karizme i sugestivnog glazbenog izričaja za razliku od danas toliko popularne samopromocije. Film koji prati razvoj njegovog autentičnog umjetničkog pristupam kao i širi kulturni kontekst unutar kojeg Kreslin djeluje već 40 godina, bit će prikazan u srijedu, 12. listopada, u dvorani kina Borak u 20 sati, priopćili su organizatori.

Perkinsova priča o princezi Diani ispričana je ekskluzivno kroz suvremene arhivske snimke stvarajući na taj način hrabru i impresivnu priču o njezinu životu i smrti.

“Okrenuvši kameru na sve nas, dokumentarac također osvjetljava duboki utjecaj koji je princeza imala te kakav je stav javnosti u vezi monarhije bio, a i još uvijek jest, upravo zbog tih događaja”, stoji u najavi.

Ovaj dokumentarac donose nam Oscarom i Emmyjem nagrađeni producenti filmova Čovjek na žici, Potraga za Sugar Manom i LA ’92. te za Oscara nominirani redatelj filmova Crna ovca i Reci mi tko sam, a na festivalskom programu ga gledamo u četvrtak, 13. listopada, u 20 sati.

Igrani film ‘Divljaci’ Daria Lonjaka donose priču o tri navijača hrvatske nogometne reprezentacije koji pljačkaju benzinsku postaju kako bi otišli na finale Svjetskog prvenstva u Moskvu. Bježeći od policije prelaze granicu s Bosnom i Hercegovinom te u šumi zalutaju u teroristički kamp.

U filmu glume Maja Jurić, Branko Janković, Alen Liverić, Dejan Aćimović, Borko Perić a na programu je u petak, 14. listopada, u 20 sati.

Nakon svečane dodjele nagrada najboljim dokumentarcima 23. MFF-a, u subotu, 15. listopada, u 20 sati, posjetitelji festivala imat će priliku uživat u filmskoj odiseji koja istražuje Bowiejevo kreativno, duhovno i glazbeno putovanje.

Film je to koji sadrži zadivljujuće, nikad prije viđene snimke i izvedbe koji obuhvaćaju 54-godišnju karijeru Davida Bowieja. Brett Morgen je napisao, režirao, producirao i montirao Moonage Daydream. Film uključuje 40 ekskluzivno remasteriranih Bowiejevih pjesama i prvi je film ikada koji je službeno autoriziran od strane Bowie's Estatea. Naslov je dobio prema istoimenoj Bowievoj pjesmi iz 1971. godine.

Podsjećamo, u natjecateljskom programu 23. Mediteran Film Festivala, po izboru selektora Zdravka Mustaća, natjecat će se dvadeset naslova – deset dugometražnih i deset kratkih dokumentarca.

Festival se održava od 11. do 15. listopada u Širokom Brijegu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.