RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Lideri evropskih država u četvrtak se sastaju u Pragu, među njima i lideri iz BiH

Lideri država s evropskog kontinenta okupit će se u četvrtak u Pragu, na prvom sastanku Evropske političke zajednice (EPC).

Sastanak će biti održan 6. oktobra, a pozvani su predstavnici 27 članica Evropske unije (EU) i 17 država koje nisu članice.

Pored zemalja članica EU, očekuje se prisustvo predstavnika i iz Turske, Velike Britanije, Norveške, Ukrajine, Albanije, Armenije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Gruzije, Islanda, Kosova, Lihtenštajna, Moldavije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Švicarske.

Ideju o EPC-u u maju je predstavio francuski predsjednik Emanuel Makron, a odnosi se na implementaciju političke formacije u Evropi šire od EU.

Očekuje se da će na sastanku biti razgovarano o uticaju rata, koji je u Ukrajini počeo nakon ruskog napada, na stabilnost i sigurnost u Evropi, energetici, ekonomiji, trgovini, transportu, investicijama i infrastrukturi.

Planirano je da se zajednica sastaje svakih šest mjeseci na nivou lidera.

Prvom sastanku zajednice u Pragu videolinkom trebao bi se pridružiti i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Lideri će se okupiti u poslijepodnevnim satima, nakon čega će biti održani okrugli stolovi.

Očekuje se da će na sesijama biti razgovarano o miru, sigurnosti, energetici, klimi, ekonomskoj situaciji, migracijama i transportu.

Ne očekuje se da će na kraju prvog sastanka biti objavljena zvanična deklaracija ili da će biti donesene zvanične odluke.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.