RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Osmi Viva fillm festival otvara dokumetnarni film ”To je Toma”

Premijerom dokumentarnog filma “To je Toma” o popularnom pjevaču Tomi Zdravkoviću, 1. decembra u Kinoteci BiH u Sarajevu bit će otvoren 8. Viva meunarodni film festival ekološkog, turističkog, religijskog i omladinskog bh. filma, koji će trajati do 4. decembra.

U filmu reditelja Bobana Rajkovića prikazani su brojni snimci i fotografije koje su nastale tokom karijere ovog legedarnog pjevača narodne muzike.

U filmu o Tomi, između ostalih govore, supruga Gordana Zdravković, menadžer Sadik Paja Pašić, novinar i pisac knjige o Tomi Zdravkoviću Nikola Kankaraš, muzičari Zoran Kalezić, Hasan Dudić,  glumice Tanja Bošković, Danica Maksimovć.

Istoga dana publika će se moći podsjetiti i Grad prix ostvarenja VIVA film festivala, filma “Naše korijenje”,  francuskog reditelja Andrea Russela.

U okviru ovog izdanja Festivala sarajevskoj publici bit će prikazano 45 filmova iz 28 zemalja svijeta u kategorijama ekologija, religija, turizam i bh. omladinski film.

“Na konkurs je ove godine prijavljeno 1.420 filmova, tako da je selektovano ukupno 12 sati kvalitetnog programa za ljubitelje dokumentarnog i kratkog metra”, rekao je umjetnički direktor bh. reditelj Ratko Orozović.

Sve projekcije bit će održane u Kinoteci BiH, ulaz je slobodan.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.