RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Zabilježeno 60 slučajeva nelegalne sječe šuma

Nedostatak šumara jedan je od problema s kojima se susreću u Pododjelu za šumarstvo i vodno gospodarstvo Vlade Brčko distrikta. Zbog ovog nedostatka dolazi do nezakonitih sječa šuma.

“Kada su u pitanju nezakonite sječe šuma, na području Brčko distrikta zabilježen je 41 slučaj nelegalne sječe šume koje su u vlasništvu Distrikta, te 19 u privatnom vlasništvu. Nekih 38 je bilo prekršajnih prijava, za sječu do dva metra kubna kada je u pitanju krađa ili bezpravna sječa bez podnesenog zahtjeva, bilo je i slučajeva gdje postoji osnovana sumnja za počinjeno krivično djelo šumske krađe”, kazala nam je Ljiljana Zenunović predstojnica Pododjela za šumarstvo i vodno gospodarstvo.

Kazne uglavnom plaćaju vlasnici privatnih šuma, koji su izvršili sječu šume bez podnesenog zahtjeva, dok ovi slučajevi koji vrše krađu šume uglavnom ne budu uhvaćeni.

“Jedan od razloga krađe šume je nedostatak šumara, po tri šumara su u privatnim šumama i u šumama u vlasništvu Distrikta. Imamo potrebu za većim brojem šumara, a trenutno nemamo ni inžinjera šumarstva, te popunom ovih mjesta imali bi puno bolje uvjete za rad”, dodala je Zenunović.

Predstojnica Pododjela za šumarstvo i vodno gospodarstvo je za kraj dodala kako je ove godine na području Distrikta pošumljeno 7,8 hektara šuma u privatnom vlasništu, te je zasađeno oko 17.000 sadnica.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Uskoro podjela sadnica za pošumljavanje šuma u privatnom vlasništvu

Gorana Antić

Brčko: Za potrebe pošumljavanja privatnih šuma izdvoji se 25.000 KM godišnje

Emina Osmić-Hajdarević

Brčko: Tokom ljeta realizovano više projekata na sprečavanju novih poplava

Mirsad Arnautović