RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoDobre vijestiKultura

Osnovano Vjersko dobrotvorno starateljstvo

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom večeras je u Brčkom blagoslovio rad Vjerskog dobrotvornog starateljstva Arhijerejskog namjesništva brčanskog, koje će pomagati vjernicima u teškim prilikama.

“Potrebna nam je svima ne samo ekonomska, nego i moralna i ljudska obnova. U ime dobrih i plemenitih ideala pozivam vas na saradnju u pružanju pomoći svima kojima je ona potrebna”, rekao je vladika Hrizostom.

U brčanskom Domu kulture održana je Osnivačka skupština Vjerskog dobrotvornog starateljstva Arhijerejskog namjesništva brčanskog, a za predsjednika je izabran vladika Hrizostom.

“Imamo dužnost da pomažemo i da sarađujemo sa drugim vjerskim zajednicama i ustanovama, kakva je `Karitas”, naveo je vladika Hrizostom.

Učesnicima Osnivačke skupštine obratio se i potpredsjednik Vjerskog dobrotvornog starateljstva Arhijerejskog namjesništva brčanskog protojerej stavrofor Dragan Ćirković.

“Ovaj roj koji se zarojio daće Bog da se okupi oko svoje matice – Srpske pravoslavne crkve, pa da činimo dobro svim ljudima u ovoj zajednici – Brčko distriktu, bez obzira na njihovu nacionalnu i vjersku pripadnost ili boju kože”, rekao je Ćirković.

Najviši organ Vjerskog dobrotvornog starateljstva je Skupština, koju saziva i otvara jednom ili više puta godišnje episkop zvorničko-tuzlanski, dok operativni organ čine Upravni odbor i sekretar, a njegovo djelovanje odvija se u šest resora.

Na večerašnjem saborovanju prigodan muzičko-recitatorski program priredili su članovi brčanskog crkvenog pjevačkog društva “Lira” i “Prosvjetinog” pjevačkog društva “Vijenac”, kao i glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke Goran Jokić.

Izvor:SRNA

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.