RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Otvorena izložba kreativne fotografije Brčaka Faruka Ibrahimovića

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Brčko distrikta BiH, u Domu Islahijeta sinoć je otvorena izložba kreativne fotografije pod nazivom „Posuđeno vrijeme“, autora Faruka Ibrahimovića.

Ovom izložbom i predstavljanjem umjetnika Faruka Ibrahimovića, brčanski Preporod nastavio je realizaciju aktivnosti predstavljanja Brčanki i Brčaka koji su kroz obrazovanje, stručno usavršavanje i rad, u BiH i svijetu postigli zapažene rezultate u nauci, kulturi i umjetnosti.

Izložbom u rodnom Brčkom i dvije izložbe u Tuzli, Faruk Ibrahimović je kazao da želi obilježiti 50. godina bavljenja kreativnom fotografijom.

„Izložba „Posuđeno vrijeme“ je ustvari kolekcija fotografija naših nišana koje sam snimao po Bosni i Hercegovini, a ima nekoliko fotografija koje su nastale izvan BiH, uglavnom u Turskoj. Sam naslov je dosta zanimljiv, a odlučio sam se za njega zato što smo mi svi na ovom svijetu prolaznici i niko od nas neće dugo ostati, a ostavlja neki trag iza sebe.Koliko je i taj trag koji se ostavlja u obliku nišana trajan, najbolje je objasnio književnik Atif Kujundžić u predgovoru u katalogu. On je uporedio nišan i maslačak, govoreći da nišan vrijeme polako troši, a maslačak se opet iduće godine rađa i cvijeta“, kazao je Ibrahimović.

Prema autorovim riječima, ovo je nejgova treća izložba u Brčkom, a dalji planovi su mu, da po nagovoru  polaznika foto-radionice, osnuje Centar za kreativnu fotografiju koji će okupiti mladež.

„ Bosni i Hercegovini se ipak, bez obzira na situaciju, polako otvaraju fondovi EU i mislim da tamo možemo mnogo da dobijemo. A isto tako radit ćemo i dalje na oraganizovanju izložbi domaćih i stranih fotografa, ali i na izdavačkoj djelatnosti jer nam nedostaje dosta literature iz oblasti fotografije“, dodao je Ibrahimović.

Izložba „Posuđeno vrijeme“ će ostati otvorena nekoliko narednih dana.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.