RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Nema uvjeta za proglašenje elementarne nepogode u Brčko Distriktu

Na prijedlog gradonačelnika Brčko Distrikta Ante Domića, a usljed obilnih kišnih padavina i porasta nivoa vode u svim prirodnim koritima vodotoka na području Brčko Distrikta, danas je na vanrednom zasjedanju Vlada Brčko Distrikta BiH donijela zaključak kao privremene mjere za zaštitu od poplava.
Bujične riječice izazivaju izvjesne probleme stanovnicima Brčko Distrikta, a kada se tiče njih postojeći dokumenti ne propisuju objektivne kriterije kada i na koji način se proglašava elementarna nepogoda, kazao je gradonačelnik Domić. Imamo tačne propise kada je u pitanju vodostaj rijeke Save i koje mjere primjenjujemo. Prema izvješću sa terena ne postoje elementi za proglašenje elementarne nepogode, ali postoje izvjesne štete i problemi koje izazivaju bujične rijeke i potoci u zaleđu Distrikta koji su se izlijevali ali se i povlače u svoje korito. S obzirom da su štete objektivne započeli smo proces identificiranja i oformili povjerenstvo sastavljeno iz više Vladinih Odjela koje će do ponedjeljka ujutro u nastavku izvanredne sjednice podnijeti izvješće uz fotodokumentaciju sa procjenom štete kako bismo mogli donijeti odgovarajući dokument kojim bismo te štete i sanirali, precizirao je Domić i dodao da u slučaju pogoršanja vremenskih prilika će i taj parametar ocijeniti jer pratit ćemo tijek zbivanja na terenu.
Dževdet Šahović, šef Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo i Uroš Vojnović, šef Odjela za javnu sigurnost, podnijeli su izvještaje šta je poduzeto u posljednjih osam dana i kakvo je stanje na terenu. Nakon duže rasprave i sagledavanja činjeničnog stanja formirat će se povjerenstvo od 6 stručnih osoba koje će odmah pristupiti realiziranju zaključaka. Obaveza ekipe i da ocijeni koje će se mjere poduzeti povlačenjem vode u normalni nivo i nadoknadu štete. U pojedinim mjesnim zajednicama, primjerice Cvijanovići u Bijeloj, gdje je došlo do pojave klizišta jedna kuća je odsječena i postoji opasnost od urušavanja, zatim na području mjesnih zajednica Brka i Palanka koje su i najviše ugrožene. Uroš Vojnović je kazao da su dežurne ekipe Odjela na terenu u stalnom kontaktu sa Odjelom za poljoprivredu i neprestano se obilaze kritična područja. Ternutno nema ugroženih ljudi, objekata, niti stoke, osim jedne kuće zaseoka u Bijeloj koju će formirano povjerenstvo prvu obići i utvrditi nastalu štetu na objektu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.