RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Performansima i predstavom Gidonov čvor večeras počinju Ljetne večeri Studio Teatra – Zenica 2023

Performansima “Odraz u vodi” i “Ko je kriv” (19.00 sati), koji su nastali kao projekti međunarodne saradnje te izvedbom prve pozorišne predstave “Gidonov čvor” (21.00 sat), večeras počinje 7. međunarodni teatarski festival “Ljetne večeri Studio Teatra -Zenica 2023”, koji će se do 9. jula održavati na Ljetnoj sceni Doma Armije/ Preporoda u Zenici te u kojem će periodu biti izvedeno ukupno pet predstava.

Organizator ovog jedinstvenog zeničkog i bh. festivala je Udruženje za promociju i razvoj kulturnih aktivnosti “Studio Teatar”, a direktor festivala, poznati bh. glumac Nusmir Muharemović, ističe kako nemaju namjeru svom festivalu davati i takmičarski karakter. Cilj im je, dodaje, teatar približiti široj publici te obogatiti kulturnu scenu tog grada i Bosne i Hercegovine. Muharemović smatra kako ove godine imaju najbolji festival.

“Prije svega, u samom početku imamo goste i prijatelje iz Italije i Francuske, a koji će, zajedno sa našim učesnicima, prirediti jedan sjajan performans u sklopu “Tatra na trgu”, koji smo bili planirali izvesti na ulicama Zenice. Međutim, zbog mogućnosti kišnih padavina i performanse smo prebacili u Ljetnu baštu, gdje smo, praktično, napravili dvije scena. Naravno, ako bude kiše, kao što smo to radili i ranijih godina, izvedbu predstava prebacit ćemo u Bosansko narodno pozorište Zenica, s kojim imamo saradnju. Ove godine imamo i predstavu iz produkciji MESS-a, koji je jedan od najvećih teatarskih festivala u regionu”, kazao je Muharemović izjavi za Fenu.

MESS upravo i stoji iza produkcije prve predstave koja će ove godine biti izvedena na Ljetnim večerima Studio Teatra, predstave “Gidionov čvor”, a koju su realizirali zajedno s Pozorištem mladih iz Sarajeva i Udruženjem “Intermezzo te u kojoj glume Selma Alispahić i Dženan Džanić. Bit će to i prvo gostovanje ove predstave nakon premijerne izvedbe na MESS-u.

Sutra je, u istom terminu (21 sat), na programu predstava Studio Teatra – “Državni lopov”, u  kojoj glumi i Muharemović te koju izvode već 18 godina. U četvrtak, 6. jula, u 21 sat, zeničko Udruženje “Reaktiv” izvest će još jedan netatarski program ovogodišnjeg festivala, pod nazivom “Fuckup Nights Culture”, a u sklopu kojeg će uspješni ljudi iz oblasti kulture pričati o svom uspjehu kroz neuspjeh.

Četvrte festivalske noći,u petak, 7. jula, gostovat će Narodno pozorište Tuzla, koje će izvesti predstavu “Djelidba”. Ovo je ujedno i prvo gostovanje ove tuzlanske kuće, ali i najveća produkcija- sa najviše glumaca na sceni, u dosadašnjoj historiji ovog zeničkog festivala.

U subotu, 8. jula, sa početkom u 20.30 sati, Kulturna scena Male stvari iz Trebinja predstavit će se sa predstavom za djecu “Put do čarolije”. Kao uvod u ovu predstavu, na festivalskom prostoru će biti organizirana i dvosatna kreativna radionica za djecu koja će se- kroz igru, pjesmu i kreacije, družiti s kreativnim timom volontera Studio Teatra.

Festival će ove godine, u nedjelju, 9. jula, zatvoriti komedija “Tvorničke postavke”, Kazališta Moruzgva iz Zagreba (Hrvatska), u kojoj igraju Amar Bukvić, Ana Tahiri-Begić, Iva Jerković i Ivan Čuić.

Festival su na različite načine podržali Federalno ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH, Grad Zenica, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona, zatim Evropska unija kroz projekat “Kreativna Evropa”, Bosansko narodno pozorište Zenica, Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” Zenica te nekoliko bh. kompanija.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.