RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Pravo Ljudski Film Festival će biti održan od 17. do 22. septembra

7. Pravo Ljudski Filmski Festival  (PLJ17) ove godine održava se od 17. do 22. septembra u Sarajevu. Izuzev promjene datuma održavanja, ove godine festival donosi niz noviteta u odnosu na prethodna izdanja.

Ovogodišnje izdanje Pravo Ljudski Film Festival je filmsko iskustvo koje korespondira sa svijetom na koji smo kao društvo navikli posljednjih godina. Život u lockdownu, između zatvorenih granica, ekonomska kriza, ratovi, mizoginija i stalno prisutni patrijarhat doveli su nas do toga da svoje potrebe svedemo na minimum, živimo udaljeni jedni od drugih i komuniciramo preko ekrana, izolirani strahovima, maskama, žicama i zidovima. Stoga se ovogodišnje festivalsko izdanje sažima na manje programa i filmova fokusiranih na samu suštinu i kritična pitanja trenutka u kojem se nalazimo. Cjelokupan program festivala bit će objavljen uskoro.

Za vizualni identitet PLJ17 i ove godine je odgovoran grafički dizajner Amir Berbić koji je već 11 godina uz PLJ, a za ovogodišnje rješenje kaže:

“Vizual PLJ17 je u potpunosti tipografsko rješenje koje sačinjava kompozicija slova koja asociraju na masovnost – mase ljudi, redove, kolone iz različitih pravaca… U pitanju je tamni ključ u kojem element optimizma dolazi jedino od slova PRAVO LJUDSKI i oštrog žutog polja koje je granica/razgraničenje, a ujedno i nečije svjetlo ili nada.”

“Mogućnost preživljavanja kao politički prostor je prvi i vjerovatno najzahtjevniji program ovogodišnjeg izdanja, u kojem predlažemo, ili prihvatamo, da do političke nade možemo samo kroz traženje i pronalazak rascjepa i pukotina (u sistemu). Tako da jedno čitanje elementa vizualnog identiteta PLJ17 i boje u rješenju mogu biti odškrinjena vrata, ili snop svijetla, ali treće čitanje može biti i rascjep ili pukotina. Drugi program, ‘Kako zamišljamo politički rad?’ sačinjavaju različiti filmski radovi koji ukazuju na mnogozvučje u političkom. Tu je naglasak na kreiranje neočekivanih kombinacija jer su to prakse koje neoliberalizam neće komodifikovati – jer ih neće (bar neko vrijeme) prepoznati. Iz toga čitamo kompoziciju vizuala koja je na prvu skoro asimetrična, ali i u tome gradi nešto slojevito i novo”, poruka je programskog tima festivala.

Kao i prethodnih godina, organizatori pozivaju osobe starije od 16 godina koje vole filmsku umjetnost, druženje, rad u timu te žele sticati nova znanja, vještine i iskustva, da nam se pridruže u organizaciji festivala.

Festival se održava u kinu Meeting Point, dok će se dio pratećih programa odvijati u Filmskom centru Sarajevo te u Historijskom muzeju BiH.

Za sve informacije o programu, lokacijama i svim ostalim festivalskim aktivnostima, pratite web stranicu pravoljudski.org, njihove društvene mreže i hashtagove #plj17 i #pravoljudski17.

Izvor i foto: Klix

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.