RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Predavanjem “Biblijski motivi u hrvatskoj književnosti” nastavljeni Frančeskovi dani u Brčkom

U sklopu nastavka manifestacije Frančeskovi dani, započeo je tjedan posvećen petstotoj obljetnici „Judite“ autora Marka Marulića. Tim povodom, sinoć je u dvorani HKD “Napredak” upriličeno predavanje profesora Željka Ivankovića s temom Biblijski motivi u hrvatskoj književnosti.

Profesor Ivanković je u svom predavanju ukazao na to kako su biblijski kršćanski motivi vrlo rasprostranjeni u hrvatskoj književnosti.

„Biblija čitana kao književnost ili čitana kao civilizacijsko, kulturološko djelo je vrlo poticajna tako da u hrvatskoj književnosti, o kojoj je ovdje dominantno riječ, zapravo ne postoji hrvatski pisac koji nije to koristio. Od Marulića, preko Kranjčevića, Krleže, Gundulića i na ovamo ne postoji pisac do dana današnjeg koji to nema, bilo u poeziji, bilo u prozi, bilo u drami“, rekao je Ivanković.

Prema njegovim riječima, najzastupljeniji biblijski motivi u djelima hrvatske književnosti su Adamova jabučica, Golgota, Judina izdaja, odnosno svi poznati biblijski toposi koji su uvriježeni u hrvatski narod i kulturu, a svakako su najzastupljeniji motivi iz Novog zavjeta.

„Novi zavjet je do kraja utemeljen u kulturu hrvatskog naroda, hrvatskog jezika, hrvatske književnosti. Dakle, to je prije svega ono što je vezano uz Isusa, uz njegovu muku, patnju, raspeće i uskrsnuće. Gotovo da ne postoji pjesnik kojio tome ne pjeva. Ti motivi su tu i da bismo pokazali svoje vjerništvo i da bismo pokazali indiferentnost, ali i da bismo pokazali svoje protivljenje“, kazao je Ivanković.

Predsjednik HKD „Napredak“, fra Mirko Jozić je istaknuo važnost i stručnost profesora Ivankovića po ovom pitanju te je iskazao zadovoljstvo što je upravo on u Brčko distriktu održao navedeno predavanje.

„Željeli smo da profesor Ivanković kaže koje mjesto Bibilija ima u književnosti , na razne načine. Naravno da su to uvijek neki motivi, u Marulića je izravno „Judita“, a nekad imate samo reflekse, a upravo bi nam to profesor mogao to malo rasvjetliti i uvest nas u tu temu“, rekao je Jozić.

U nastavku tjedna posvećenom obljetnici Marulićeve „Judite“, bit će realizirane edukativne i zabavne radionice, a čitava cjelina će se zaokružiti u subotu koncertom tamburaša i plesnom večeri u Napretkovom domu s početkom u 18 sati.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Izložbom likovnih radova započeli “Frančeskovi dani”

Mirsad Arnautović

Brčko: U Desetoj osnovnoj školi u Bijeloj upriličen “Susret pjesnika s učenicima”

Sandra Živković

Brčko: Nastup zbora Pontanima zaključit će ovogodišnje Frančeskove dane

Radio Brčko