RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: U Desetoj osnovnoj školi u Bijeloj upriličen “Susret pjesnika s učenicima”

U sklopu programa obilježavanja Dana hrvatskog jezika koji traje od 7. do 17. ožujka, pri organizaciji HKD „Napredak“ Brčko danas je u Desetoj osnovnoj školi u Bijeloj upriličen “Susret pjesnika s učenicima”. Učenici i posjetitelji su imali priliku susreti se i upoznati s književnikom i akademikom Lukom Paljetkom, autorom brojnih zbirki pjesama, knjiga za djecu i znanstvenih studija, te pjesnikom fra Ivanom Kramarom, gvardijanom franjevačkog samostana sv. Vlaha u Pridvorju.

Predsjednik “Napretka” fra Mirko Jozić je ukazao na važnost njegovanja jezika te dodatnog istraživanja istog.

„Svi znate koliko je jezik važan. Mi smo u jeziku, u njemu se krećemo, u njemu razmišljamo, u njemu sve što znamo i možemo kazujemo. I naravno djecu učimo jezik. Pjesnik Luko Paljetak je poznat je i po tome da on i glumac, on jako živo, ekspresivno govori pjesme i komunicira s djecom i vjerujem da je to za djecu veliki doživljaj. Željeli smo da upriličimo razgovor s malom djecom jer je on napisao puno zbirki za djecu“, kazao je Jozić.

Učenici Osnovne škole u Bijeloj su, uz upoznavanje pjesnika i slušanje njihovih stihova, imali priliku čitati i svoje stihove. Veliki hrvatski pjesnik Luko Paljetak naglasio je kako je kontakt između pjesnika i publike vrlo važan te kako su ovakvi susreti važni za animiranje djece da uče i vole svoj jezik.

„Mislim da djeca, a pogotovo na ovom uzrastu, još uvijek vole poeziju ili poeziju napisanu za njih, zato što to, bez obzira na sve ono što oni mogu naučiti u školi i na druge načine u svom programu, zapravo otvara neke druge vidike i na drugi način uči životu, uči nečemu što se u školi ne da naučiti. A najteže je naučiti živjeti“, kazao je Paljetak.

Ravnatelj škole, Petar Mendeš je istaknuo kako im je čast što je susret s pjesnicima organiziran baš u njihovoj školi.

„Taj susret je ono što treba prakticirati da se djeca susretnu s tim ljudima, posebno što je Luko Paljetak akademik, vrsni slikar, lutkar, pisac, on je jedan od ljudi koji je sve pokušavao u životu i uspio je. Evo danas je i on ispunjen radošću ovim susretom i ovim osmjesima koji djeca mu poklanjaju za njegov dolazak i njegove pjesme koje je ovdje prikazao“, rekao je Mendeš.

Nakon današnjeg susreta pjesnika s učenicima osnovne škole, u organizaciji brčanskog Napretka će već sutra u njihovom domu biti upriličen i Susret pjesnika s mladima, koji je pripremljen za učenike srednjih škola.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: U Napretkovom domu otvorena izložba fra Petra Perice Vidića

Mirsad Arnautović

HKD Napredak: Održana večer poezije Antuna Branka Šimića

Sandra Živković

Brčko: Održana izložba “Sto godina od velikog rata” Ataha Mahića

Radio Brčko