RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Predstavljena zbirka pjesama „Neočekivana radost“ Muniama Alfakera

Nova knjiga u izdanju Književnog kluba Brčko distrikt BiH uspješno je promovirana u brčanskom Islahijetu. Predstavljač je bio njen urednik Žarko Milenić, a pjesme iz zbirke je čitao mladi pisac Ernad Osmić, a prevodilac je bio mr.Admir Muratović iz Tuzle. Govoreći o Muniam Alfakeru, iračkom piscu koji živi u Danskoj, Žarko Milenić je naznačio da se radi o istaknutom stvaraocu čije su knjige samo na arapskom jeziku doživjele 60 izdanja i prevedene na brojne jezike. Alfakerova poezija je dobila pozitivne kritike u nizu zemalja a on je osvojio niz nagrada.

Knjigu je s danskog prevela Milena Rudež, pjesnikinja i prevoditeljica iz Danske, porijeklom iz Sarajeva. Ovo je četvrta knjiga koju je Milena Rudež prevela za Književni klub Brčko distrikt i koja je takođe izašla uz potporu Danske fondacije za umjetnost. Knjiga je prvi put predstavljena na nedavno održanom Sajmu knjiga u Sarajevu.U Alfakerovom stvaranju je primjetan utjecaj sufističke poezije. Ona je već sada naišla na izvrstan odjek u našoj zemlji. Inače je ovo treća posjeta autora Bosni i do sada je učestvovao na međunarodnim pjesničkim festivalima u Sarajevu te prošle godine u Brčkom.Organizator promocije je Književni klub Brčko distrikt BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.