RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Preminuo Vlado Pravdić, klavijaturista Bijelog dugmeta

Vlado Pravdić, klavijaturista sarajevske grupe Bijelo dugme, preminuo je sinoć u Splitu zbog posljedica teške bolesti sa kojom se borio proteklih mjeseci.

Ovu informaciju objavili su domaći mediji, pozivajući se na Pravdićeve prijatelje.

Pravdić je preminuo uoči svog 74. rođendana.

Rođen je 6. decembra 1949. godine u Sarajevu gdje je sa sedam godina upisao muzičku školu i naučio svirati klavir. Završio je i srednju muzičku školu, a potom je upisao Prirodno-matematički fakultetu, Odsjek fizika, u Sarajevu.

Muzičku karijeru započeo je 1965. godine kada se priključio grupi “Vokinski”. Godine 1970. bio je član sarajevske grupe “Ambasadori”, da bi od 1971. do 1973. svirao u “Indeksima”.

Iste godine, sprijateljio se sa Goranom Bregovićem, kada je postao i član njegovog tadašnjeg benda “Jutro”. Raspadom ove grupe, Bregović i Pravdić osnivaju “Bijelo dugme”. U toj grupi Pravdić je svirao klavijature na prva dva albuma, a potom odlazi na odsluženje vojnog roka. Zamijenio ga je Laza Ristovski.

Pravdić se 1978. godine vraća u bend, gdje je svirao do 1987. godine. Posljednji put nastupao je sa “Bijelim dugmetom” na njihovoj oproštajnoj turneji 2005. godine.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.