RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Blato na prometnicama opasnost za vozače

Vozači u Brčko distriktu, posebno u ruralnim sredinama, sve više se žale na neodgovorne poljoprivrednike, koji izlazeći s traktorima i ostalim poljoprivrednim strojevima sa svojih parcela, na javne prometnice iznose blato, te na taj način ugrožavaju sigurnost u prometu.

„Unatoč sve većem problemu za vozače, zbog prljanja prometnica, u ovoj godini nije prijavljen niti jedan slučaj i inspektori nisu postupali niti u jednom  predmetu, međutim tijekom prošle godine komunalna inspekcija imala je nekoliko predmeta po kojima je postupala“, kazao je Zoran Gajić glavni inspektor Inspektorata Brčko distrikta.

Prema njegovim riječima za sva vozila koja prekrše ovu mjeru koja je zabranjena, a odnosi se na rasipanje materijala po javnim prometnicama ili iznošenje blata sa sporednih cesta, može se izreći novčana kazna i to za pravne subjekte od 1.000 do 10.000 KM, za fizičke osobe od 100 do 1.000 KM i za odgovornu osobu u pravnom subjektu od 200 do 1.000 KM.

„Problem se uglavnom javlja jer sumještani osoba koje iznose blate ne žele prijaviti ovakve slučajeve iz osobnih razloga i ne žele se upuštati u daljnje procedure, dok vozači koji se kreću tim prometnicama obično i ne znaju tko je to učinio, te iz tog razloga i nema prijavljenih slučajeva“, dodao je Gajić.

Problem ne stvaraju samo poljoprivredni djelatnici u ruralnim sredinama, nego i građevinski radnici koji prilikom radova prljaju javne prometnice, te se vrlo lako mogu dogoditi prometne nesreće ukoliko se naiđe na blato na cesti, posebno u jesenjem razdoblju kada su i prometnice mokre.

Glavni inspektor u Inspektoratu Brčko distrikta Zoran Gajić ovom prilikom uputio je apel svim građanima Distrikta da obrate pozornost na svoje poljoprivredne i građevinske strojeve, te da ih očiste prilikom izlaska na javne ceste gdje se svakodnevno odvija promet i na taj način doprinesu sigurnijem prometu na cestama.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.