RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Прокопов дан у Ражљеву: Манифестација која траје

У Ражљеву се данас обиљежава Свети Великомученик Прокопије који је и слава Цркве у овом мјесту. Након литургије, предвиђено је полагање вијенаца на Споменик погинулим борцима у отаџбинском рату, а затим ломљење Славског колача. Обиљежавање Светог Прокопија започело је синоћ традиционалном смотром фолклора под називом „Село моје мило“ на којој је учествовало 11 културно-умјетничких друштава из БиХ, Србије и Хрватске, а  коју је свечано отворио предсједник Скупштине  дистрикта Синиша Милић, те котлићијадом гдје се за најбољи котлић такмичило 26 екипа.

„Ово је једна традиционална манифестација на подручју мјесне заједнице Ражљево која сасвим сигурно може бити и дио туристичке понуде јер је овдје велики број посјетилаца не само из Брчког него и из диојаспоре, али и нама сусједних општина. Углавном једна лијепа манифестација која траје“, нагласио је Милић.

Предсједник Српског културно-умјетничког друштва „Ражљево“ Славко Бијелић у име организатора смотре „Село моје мило“ каже да сваке године настоје да на овој међународној смотри фолклора наступи што више друштава која његују игру и пјесму Срба не само ових простора него и шире.

„Имамо игре из Србије, Хрватске, са Озрена, из Крајине, Посавине, Семберије и настојали смо да нам се игре не подударају, те да у својим наступима посјетиоцима покажемо различите игре и пјесме“, каже Бијелић.

Овом приликом заслужна плакета за рад у Српском културо-умјетничком друштву “Ражљево” додијељена је Николини Ракић.

Предсједник мјесне заједнице Ражљево Горан Симикић наглашава да је у оквиру обиљежавања Светог Прокопија у Ражљеву и ове године организована традиционална котлићијада.

„За побједника ове 15. котлићијаде обезбиједили смо лијепу награду – сребрни котлић и бачву пива. Ове године побједник је екипа Горњи Брезик, друго мјесто је Тубаљ, док је треће мјесто припало екипи Социјалистичке партије“, каже Симикић.

У оквиру обиљежавања Прокоповог дана у Ражљеву одигран је и Меморијални турнир у малом фудбалу “Бошко Перић – Пеша”. Овогодишња прослава Прокоповог дана окупила је заиста велики број грађана не само са подручја дистрикта него и шире, од оних најмлађих па до оних најстаријих који годинама посјећују ову манифестацију.

Прослава Прокоповог дана биће настављена и данас традиционалним народним весељем до касно у ноћ.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Ражљево: “Прољеће код воденице”

Vladimir Matijević

Брчко: Становници Ражљева траже прикључивање на градску водоводну мрежу

Vladimir Matijević

Promovisana knjiga “100 godina škole u Ražljevu”

Radio Brčko