RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiHKultura

Prvi put od 1992. godine u Zemaljskom muzeju stalna izložba ”Bosna i Hercegovina u prahistorijsko doba”

Stalna izložba Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine “Bosna i Hercegovina u prethistorijsko doba” otvorila je vrata za javnost, prvi put nakon 1992. godine.

Iz jedne od najvećih i najstarijih prethistorijskih zbirki u ovom dijelu Evrope, koja broji više od 100.000 predmeta, izdvojeno je oko 3.000 arheoloških nalaza koji kroz posebno naglašene tematske cjeline pružaju hronološki uvid u razvoj i slijed kultura prethistorijskih razdoblja.

Direktor Muzeja Mirsad Sijarić naglasio je na konferenciji za novinare da je to najveća i najvažnija stalna postavka tog muzeja.

– To je ujedno i najveća i najvažnija muzejska postavka koju ova država ima. Bio je ovo zajednički poduhvat Zemaljskog muzeja BiH i kolega iz regiona, prvenstveno Srbije i Hrvatske – kazao je. Dodaje da su autorice izložbe Andrijana Pravidur i Ana Marić iz Zemaljskog muzeja BiH.

Andrijana Pravidur ističe značaj te stalne postavke u kulturnom smislu razvoja čovjeka na području Bosne i Hercegovine.

– Radi se o najstarijem i najdužem, periodu predhistorije, u kojem smo prezentirali razvoj i život čovjeka kroz različite nalaze materijalne kulture koji potječu sa cijelog prostora BiH. U muzeološkom smislu izložba ide hronološkim slijedom, ali unutar toga slijeda izdvojene su različite tematske cjeline na osnovu kojih se posjetiocima može što lakše i bolje prezentirati svakodnevni život čovjeka u predhistorijsko doba na području Bosne i Hercegovine – naglasila je.

Naglasila je i edukativni segment i činjenicu da će mladi svih starosnih dobi moći iz te izložbe nešto naučiti o povijesti ove države, a o tome su dosad samo mogli čitati.

Ana Marić navodi da se izložbom “Bosna i Hercegovina u prahistorijsko doba” zatvara krug i donosi cijela priča o razvoju čovjeka na prostoru današnje BiH, od predhistorije do kraja srednjeg vijeka.

Najavila je da će ulaz u Muzej biti slobodan, od četvrtka do nedjelje, a poklon je to Zemaljskog muzeja BiH u suradnji sa UN-om. Otvaranje izložbe najavljeno je za večeras za zvanice, a moguće je pratiti i online.

Potpredsjednik Evropskog arheološkog društva, stručnjak iz Hrvatske, Hrvoje Potrebica bio je dio tima koji je pomagao u postavci, a naglašava da je u slučaju te izložbe riječ o evropskim vrijednostima.

– Zemaljski muzej BiH posjeduje jedne od najvažnijih zbirki u Evropi – naglasio je.

Izložba je smještena u istočnom krilu zgrade Odjeljenja za arheologiju Zemaljskog muzeja, u prizemlju i na galeriji. Najstariji nalazi su iz razdoblja paleolitika, starijeg kamenog doba.

Tom izložbom naglašavaju se opšta kulturna dostignuća, razvoj trgovine i tehnologije, socijalni kontakti, razmjena iskustava, znanja i ideja, cijela dinamika života prostora koji je kroz dugo razdoblje prethistorije bio intenzivno uključen ili je u nekim aspektima čak oblikovao društvene i kulturne tokove ondašnjeg poznatog svijeta.

Izloženu građu prate odgovarajući tekstovi, crteži i fotografije (kao i prema autentičnim arheološkim podacima izrađene rekonstrukcije prethistorijskih kuća, keramičkih i metalurških radionica i procesa) koje za cilj imaju da posjetiocima olakšaju razumijevanje namjene, načina upotrebe i značenja pojedinih predmeta u kontekstu svakodnevnog života u različitim prethistorijskim razdobljima.

U izradi stalnog postava “Bosna i Hercegovina u prethistorijsko doba”, osim kustosa Odsjeka za prethistoriju i stručnjaka Odjeljenja za konzervaciju ZMBiH, učestvovali su i brojni drugi arheolozi, restauratori, konzervatori, arhitekti i dizajneri iz Bosne i Hercegovine i inostranstva.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Sarajevo: Peto izdanje ‘Golf-Festa’ okupilo vlasnike automobila marke ‘golf’ iz BiH i zemalja okruženja

Vladimir Matijević

„Просвјета“ реализовала изложбу и смотру рецитатора

Admir Kadrić

Večeras otvarenje izložbe ‘Diplomatija i umjetnost’

Дражен Ристић