RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Dobre vijestiKultura

Raspisan literarni konkurs za osnovce i srednjoškolce

U povodu obilježavanja 24. godišnjice formiranja 108/215. viteške motorizovane brigade Armije RBiH, Koordinacija boračkih udruženja proisteklih iz 108/215. brigade Armije RBiH i Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ Brčko distrikta BiH, raspisali su konkurs za najbolje literarne radove učenika osnovnih i srednjih škola BiH.

„Pokušavamo da kroz sjećanja i doživljaje naših pripadnika, koja su prenijeli na mlađe generacije, da te mlađe generacije iz nekog drugog ugla i sa jedne druge vremenske instance daju svoje viđenje tih dešavanja. To je pokušaj Koordinacije da iz zaborava otrgne te događaje iz naše bliže historije“, kazao je Avdija Banda, član Koordinacija boračkih udruženja proisteklih iz 108/215. brigade Armije RBiH Brčko distrikta BiH.

Konkursom su za učenike osnovnih ponuđene teme „Borci u bijelim mantilima i „Ponosan-a sam na“, a za srednjoškolce teme „In memoriam-u sjećanje na šehide i poginiue borce Armije RBiH“ i „“Rane koje se ne vide“.

Prema riječima Emine Osmić Hajdarević, magistra Bosanskog jezika i književnosti, radovi mogu biti napisani u prozi (esej, rasprava, pripovjetka, opis) ili u obliku lirske pjesme.

„Naravno zabranjeno je propagiranje mržnje i netrpeljivosti po rasnoj, vjerskoj i nacionalnoj osnovi. Ovdje treba istaći da su oni koji su bili pripadnici Armije BiH, najprije ljudi, a ne osobe koje su definirane isključivo tim statusom. Već su ljudi od krvi i mesa koji imaju dušu i o tome zapravo treba pisati, kao i humanom dijelu rata, ali na žalost i tragičnom apektu rata“, pojasnila je Osmić-Hajdarević.

Ona je naglasila, da radove treba potpisati isključivo šifrom, čije rješenje treba dostaviti u posebnoj koverti, kao i da su za najuspješnije učesnike predviđene vrijedne novčane nagrade u obje kategorije.

KONKURS

Konkurs je otvoren do 10. maja, a autori najuspješnijih radova svoje radove će pročitati na Svečanoj akademiji koja će biti upriličena 17. maja povodom Dana 108/215. Viteške motorizovane brigade Armije RBiH.

KONKURS 1

 

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.