RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Sarajevo: Potpisan ugovor o digitalizaciji arhivske građe BZK ‘Preporod’

FOTO FENA /Amer Kajmović

Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” i Javna ustanova Historijski arhiv Sarajevo potpisali su danas Ugovor o digitalizaciji i primopredaji digitalnih kopija arhivske građe.

Arhivska građa Bošnjačke zajednice kulture “Preporod”, odnosno njenih pravnih prethodnica društava “Gajret” i “Narodna uzdanica”, nakon zabrane rada 1949. godine, pohranjena je u najvećem dijelu u Historijskom arhivu Sarajevo te Arhivu Bosne i Hercegovine i ostalim arhivima u Bosni i Hercegovini i predstavlja arhivsko blago Bosne i Hercegovine.

Potpisivanjem Ugovora o digitalizaciji i primopredaji digitalnih kopija arhivske građe bit će omogućena digitalizacija građe, što je način za njeno čuvanja, ali i za njeno cjelovitije korištenje.

Predsjednik BZK “Preporod“ Sanjin Kodrić kazao je da se već uveliko pripremaju za održavanje velikog jubileja, 120. godišnjice od osnivanja, zbog čega su se i odlučili na tako veliki projekt.

– Riječ je o najvećem digitalizacijskom projektu kojim BZK ‘Preporod’ nastavlja već započete i otvara nove smjerove u oblasti digitalizacije i digitalne prezentacije kulturne baštine – istakao je.

Također je naveo da je krajnji cilj projekta da na jednom mjestu okupe ono što je tekstualna arhivska povijest Preporoda te je izrazio nadu da će i sa ostalim arhivima u BiH i šire, koji u svom posjedu imaju građu, potpisati slične ugovore.

Zahvaljujući tom projektu, dodao je, bit će moguća detaljnija istraživanja o Preporodu, ali i Bošnjacima te je naglasio da su sva dosadašnja istraživanja u biti nepotpuna i nedovoljna bez detaljnog i cjelovitog uvida u arhivsku građu.

Vršiteljica dužnosti direktorice Historijskog arhiva Sarajevo Ismeta Džigal-Berkovac pojasnila je da je digitalizacija arhivske građe veoma važna, prvenstveno zbog fizičke građe dokumenta, ali i zbog toga što će na taj način istraživači lakše doći do informacija.

Istakla je da u Historijskom arhivu trenutno postoji 189 arhivskih kutija i 42 knjige arhivske građe Preporoda od 1903. do 1949. godine, koje će ustupiti Preporodu u svrhu digitalizacije.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.