RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Susreti nastavljeni predstavom „To nikad nigdje nije bilo“, večeras igra „Darian, hrvatski kralj samopomoći“ zagrebačkog “Kerempuha”

Treće takmičarsko veče 38. Festivala teatra u Brčkom odigrana je sjajna predstava „To nikad nigdje nije bilo“ Narodnog pozorišta Sarajevo.

Inače, po motivima romana “Istorija bolesti” Tvrtka Kulenovića Narodno pozorište Sarajevo igra ovu predstavu u režiji Dina Mustafića.

Nakon gledanja predstave sam po sebi se nameće zaključak da ovaj dramski komad nastaje i opstaje kao sveukupni sklopljeni i složeni umjetnički proces dijaloga i dramskih komunikacija između knjige, pozornice i gledališta.

Ugaoni kamenovi predstave i tačke na kojima počiva njen spiralni tok radnje su, prije svega, suočavanje sa drugima kroze sebe, sjećanje na sebe kroz druge, propitivanje sebe kroz druge, svjedočenje koje dokument pretvara u umjetnički čin i poruku. Na koncu dobivamo fini i pitak zaokruženi dramsi koloplet suočavanja i sučeljavanje svih sa svima, mozaik malih- velikih osobnih povijesti koje se prepliću i ulijevaju kao riječne pritoke u  one velike, neoborive, kolektivne, službene i povijesne kontekste koji kroz ovu dramu traže osobnu i opću katarzu i smiraj.

U opratećem programu u Domu kulture s početkom u 18.00 sati je promocija komedije: “Nedorast” i “Brigadir”, Desin Ivanovič Fonvizina. Prevod s ruskog uradio je dramaturg Predrag Nešović iz Niša, Srbija.

Izdavač knjige je Književni klub “Pablo Neruda” Brčko distrikt.

Večeras je u Domu kulture s početkom u 19.30 sati na programu predstava „Darian, hrvatski kralj samopomoći“, rađen po tekstu Dine Vukelić, a u režiji Krešimira Dolenčića.

Nastupa Satiričko kazalište Kerempuh iz Zagreba.

Takođe, obavještavamo sve one koji su kupili karte za predstavu „Zelena čoja Montenegra“ Beogradskog dramskog pozorišta (koprodukcija sa Gradskim pozorištem Podgorica i Grad teatrom Budva) da će im novac biti vraćen jer se predstava zakazana za sutra, 22. novembar 2021. godine, neće održati zbog odsustva glumaca koji su zaraženi virusom korona.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Sinoć na Susretima u Brčkom predstava “Schindlerov lift”, večeras Bosansko narodno pozorište iz Zenice sa komadom“Sedam strahova“

Suvad Alagić

Brčko: Žiri 38. Susreta pozorišta predložio najbolje glumce i predstave za nagrade

Suvad Alagić

Brčko: Predstava “Balkanski špijun u Sarajevu” pred gledaocima u četvrtak, 26. novembra

Radio Brčko