RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoDobre vijestiKultura

U Biblioteci Brčko održana promocija knjige Mate Nedića „Okvir za mudrost“- Roman o fra Iliji Starčeviću

U Biblioteci Brčko održana promocija knjige Mate Nedića „Okvir za mudrost“- Roman o fra Iliji Starčeviću.

U sklopu vladine kulturno- sportske manifestacije „Brčansko Ljeto- Savski Cvijet 2014.“, koja je u našem gradu započela 1. avgusta, u ponedjeljak 4. avgusta je u Biblioteci- Knjižnici Brčko Distrikta BiH održana promocija knjige Mate Nedića „Okvir za mudrost“- Roman o fra Iliji Starčeviću.
Mato Nedić, višegodišnji je stalni saradni časopisa „Riječ“, dugi niz decenija bavi se temom katoličkog svećenstva, spretno spajajući teme iz dalje i bliže prošlosti sa današnjim vremenom, kazao je u povodu predstavljanja knjige- romana „Okvir za mudrost“- Roman o fra Iliji Starčeviću, Žarko Milenić, predatavljač. Ovaj Nedićev roman koji za temu ima vrijeme od prije stotinu i nešto godina pokazuje da se ljudi koji vuku naprijed, da osobe koje u svom zanimanju idu ispred svog vremena, uvijek imaju problema u zajednici u kojoj žive, kako nekad, tako i danas, naznačio je Milenić.
Suorganizator promocije je bio Književni klub Brčko Distrikt, a uz Milenića zapaženo kazivanje o temi romana Mate Nedića imala je naša sugrađanka Neda Čajević, književnica i prenzionisana profesorica historije. Korz ovaj roman našeg sugrađanina Mate Nedića koji je rođen u Donjem Rahiću, i koji je svojevremeno završio visoke svećeničke škole i muzičku akademiju, može se vidjeti da je osim svešteno lice, bio jako angažiran i kao prosvjetitelj, organizator u kulturi i uzor za mlade i sve druge generacije, kazala je Čajević.
Iz razloga zauzetosti autor Mato Nedić nije mogao nazočiti promociji, a organizatorima je poslao pismo iz kojega citiramo jedan pasus:
„Napisati romansiranu biografiju poznate osobe, koja je svojim radom i djelovanjem ostavila neizbrisivi trag u našoj prošlosti, a time ujedno označila i našu sadašnjost i budućnost, znači upustiti se u pustolovinu istraživanja ne samo toga opisivanoga života, nego i onih života koji su bili u izravnome doticaju s tom osobom. Kako je svaki život smješten u vrijeme i prostor, da bi se uspješno napisalo romansiranu biografiju, potrebno je istražiti povijesne okolnosti koje će poslužiti kao kulisa opisivanome životu jer upravo je taj život i bio takav zahvaljujući, među ostalim, takvim povijesnim okolnostima.”

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.