RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

U Brčkom otvorena izložba o Jasenovcu

U organizaciji SPKD „Prosvjeta“ u Galeriji „Sava Šumanović“ u Brčkom sinoć je otvorena izložba o Jasenovcu na kojoj je izložen dio građe iz Spomen-muzeja Donja Gradina koja svjedoči o stradanju Srba u ovom logoru u Drugom svjetskom ratu.

Ova izložba predstavlja završni dio manifestacije “Srpsko stradanje od Kosova do Oluje“, a na njoj su uz panoe s dokumentima i fotografijama, kataloge izložbe i knjige koje narativno govore o Jasenovcu, izložene i četiri knjige s imenima svih žrtava, prije svega, stradale djece do 14 godina.

Rukovoditelj dramsko-recitatorske sekcije SPKD „Prosvjeta“ Duško Milošević istaknuo je kako se Jasenovac, kao jedno od najvećih mjesta gdje su Srbi stradali, može staviti u rang kosovskog stradanja, te da je važno sjećati se svih onih koji su stradali u Jasenovcu.

Đorđe Krstić, rukovoditelj “Prosvjetinog” Srpskog književnog kruga istaknuo je da je ovo dio međunarodne izložbe koja putuje gradovima Europe kako bi se i drugi narodi upoznali o činjenicama o stradanju Srba i drugih naroda u najvećem logoru u Drugom svjetskom ratu na prostoru bivše Jugoslavije.

“Ovo je samo dio dokumentacije koja se nalazi inače u arhivu. Svakako da u arhivima muzeja postoji veliki broj dokumenata koji tek trebamo pročitati, iščitati i prezentirati javnosti kako bi se javnost upoznala sa stvarnim stradanjima i na taj način da u neku ruku spriječimo inicijativu pojedinih, da se broj žrtava koje su nestale u Jasenovcu smanje, da se ti zločini bukvalno ponište”, istaknuo je Krstić.

Izložba o Jasenovcu u Galeriji „Sava Šumanović“ ostaje otvorena do kraja mjeseca.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: “Просвјета” учествовала на Смотри фолклора у Пољској

Дражен Ристић

Brčko: Održana večer poezije posvećena 150. godišnjici rođenja Jovana Dučića

Sandra Živković

Промовисана књига “Књижевно дјело Исаије Митровића”

Дражен Ристић