RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Brčko: Održana večer poezije posvećena 150. godišnjici rođenja Jovana Dučića

U povodu 150 godina od rođenja velikana srpske poezije Jovana Dučića, sinoć je u Galeriji “Sava Šumanović” održana pjesnička večer pod nazivom “Poezija ljubavi i smrti”.

Na književnoj večeri, koju je organiziralo Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ Brčko , sudjelovali su dramsko – recitatorska sekcija “Prosvjete”, solistica Anđela Paležnica i srpski pjesnici iz Brčkog.

Voditelj Dramsko – recitatorske sekcije SPKD “Prosvjeta” i organizator večeri Duško Milošević rekao je kako su na ovaj način htjeli proslaviti ljubav, mladost i nove ideje koje se rađaju u “Prosvjeti”.

Član Prosvjetnog Srpskog književnog kruga, književnik Đorđe Krstić istaknuo je kako ne postoji pjesnik koji ne piše o ljubavi jer ljubav je svugdje oko nas.

Kao buduće aktivnosti u predstojećem razdoblju, potpredsjednica “Prosvjete” Vedrana Dragičević je najavila izložbu crteža đakona Bojana Jokanovića o crtanom junaku Sizifu i njegovoj borbi za pravopis koja će se održati u petak, 18. veljače te predavanje prof. Biljane Babić s Filološkog Fakulteta u Banjoj Luci 21. veljače povodom Dana maternjeg jezika.

“Predavanje je namijenjeno učenicima završnih razreda osnovnih i srednjih škola, te nastavnicima i profesorima srpskog jezika i književnosti i povijesti”, pojasnila je Dragičević.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Сутра годишњица од оснивања СПКД “Просвјета”

Radio Brčko

Брчко: “Просвјета” учествовала на Смотри фолклора у Пољској

Дражен Ристић

Брчко: Актив жена СНСД-а и Млади социјалдемократи донирали 115 књига библиотеци „Просвјетe“

Дејана Крстић