RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

U Brčkom promovisane nove knjige Mirjane Đapo i Cvije Peranović- Kojić

U okviru obilježavanja 23. godine Brčko distrikta BiH i Svjetskog dana poezije sinoć je održana promocija dviju knjiga u Gradskoj bibliteci Brčko. Knjige su predstavile autorice Mirjana Đapo i Cvija Peranović-Kojić.

Renomirana autorica Mirjana Đapo koja ima objavljen niz knjiga u nekoliko zemalja i prijevode svojih djela na nekoliko svjetskih jezika, promovisala je svoju novu knjigu „Stazama homo ludensa“ koja je kombinacija poezije i proze.

„Ova moja 19 po redu objavljena knjiga se na neki način nadovezuje na knjigu „Čuvar vatre“ koju sam promovisala prošle godine, a obilježila je i moj i suprugov jubilej – 50 godina braka i našega zajedništva. Knjiga je esencija ljubavi, vezana je za nas i evo za naš život kroz 50 godina našeg druženja u braku, ali i uopšte naših kulturnih i književnih dešavanja. Simbolika naslova moje knjige je čovek od igre, što znači da se mi rađamo kao homo ludens što znači čovek od igre. Znači, mi ako se rodimo kao homo ludens, kao jedno razigrano dete mi ćemo onda i umreti kao jedan razigrani starac“, kazala je Đapo u izjavi medijima.

Pjesnikinja Cvija Peranović-Kojić, zajedno sa Mirjanom Đapo, predstavila je uspješno svoju zbirku poezije „Gradimo mostove sreće“, te svoja dva prethodna naslova za djecu i odrasle.

„Moja poruka koju sam uputila javnosti putem ove moje knjige ljubavne poezije je da gradimo mostove sreće, mostove ljubavi prvenstveno, kao i ljubavi i bratstva sa svim narodima i narodnostima. Inspiracija za moje pjesme dolazi mi sama od sebe, a teme za te pjesme pronalazim svuda oko sebe. To su oni momenti kad riječi jenostavno krenu iz mene, krenu te riječi i ja nemam problem kada i kako napisati pjesmu, mada mi je malo teško to objasniti“, kazala je pjesnikinja Peranović- Kojić.

Moderatorica promocije bila je rukovoditeljica Bibliteke-knjižnice Brčko distrikta BiH Lejla Hogić, a muzičku pratnju na gitari izveo je brčanski kantautor Bajro Jukić Čičak.

Promocija je održana pod pokroviteljstvom Vlade Brčko distrikta BiH u Gradskoj biblioteci Brčko pred većim brojem prisutnih ljubitelja lijepe pisane riječi.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.