RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

U organizaciji Muzeja Brčko danas završen projekat „Arheologija u službi turizma“

U organizaciji Muzeja Brčko distrikta BiH danas je za 20-ak učenika turističko – tehničarskog smjera Ekonomske škole Brčko završen projekat „Arheologija u službi turizma“ koji je započeo prvog marta ove godine.  Cilj projekta je približavanje arheologije učenicima i pokazivanje javnosti Muzeja i arheoloških lokalitetima u Brčkom i Bosni i Hercegovini.

Edukatorica danas okončanog projekta „Arheologija u službi turizma“, viša stručna saradnica za arheologiju u Muzeju Brčko distrikta BiH  Enida Murselović kazala je da će ove praktično – teoretske radionice učenicima svakako obogatiti znanja iz oblasti arheologije i biti od koristi za svih njih 20-ak uzrasta od 18-20 godina. Ona je napomenula da će projekat pogotovu pomoći srednoškolcima koji se odluče da upišu studij arheologije ili turizma u nastavku svoje obrazovne karijere.

Enida Murselović

Murselović je navela da su kroz današnju radionice rađene replike posuđa Butmirske kulture i replike stećaka kako bi učenici vidjeli na koji način eksperimentalnom metodom arheologija može da posluži i u službi turizma.

Murselović je dalje kazala da je učenike koji su pohađali ove radionice upoznala sa istraženim arheološkim lokalitetima u Brčko distriktu BiH, kao i drugim arheološkim lokalitetima u cijeloj Bosni i Hercegovini. Ona je naznačila da je tokom odvijanja radionica razgovarano o arheološkom lokalitetu Zidine, arheološkom lokalitetu na Konačkom brdu koji je možda posljednji arheološki lokalitet, pored Zidina, koji je uopšte istražen u nekom dijelu u Brčko distriktu, kao i o arhitektonskim zdanjima kao što su Gradska vijećnica i drugi sakralni objekti koji se nalaze na listi zaštićenih spomenika kulture.

Profesor ekonomske grupe predmeta i voditelj razreda ekonomskih tehničara u Ekonomskoj školi Brčko Fariz Mujkanović pojasnio je da su učenici u toku jedne radne sedmice planom i programom rada imali na raspolaganju jedan dan nastave predviđen za posjetu kulturnim i historijiskim institucijama u našem gradu. On je kazao da su ove radionice učenicima obogatile znanja iz oblasti arheologije, a pogotovu su bile bitne za one maturante koji se odluče upisati studij arheologije.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U Muzeju Brčko distrikta otvorena izložba “Od sjemena do sofre”

Sandra Živković

У Музеју Брчко дистрикта новитети и у вријеме короне

Дејана Крстић

Muzej Brčko Distrikta priprema novu izložbu

Sandra Živković