RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

U SPKD “Prosvjeta” obilježen Dan materinskog jezika

U povodu obilježavanja Dana materinskog jezika sinoć je u “Prosvjetinoj” galeriji „Sava Šumanović“ održano predavanje o značaju materinskog jezika pod nazivom „Pavle Solarić – Najznačajniji među zapostavljenima“. Predavanje su održale gošće s Filološkog fakulteta u Banjoj Luci, dekanica prof. dr. Biljana Babić i prof. dr. Slavica Vasiljević Ilić.

Dekanica Filološkog fakulteta Biljana Babić povodom Dana materinskog jezika je istaknula kako tijekom cijele godine treba misliti i brinuti o svom materinskom jeziku te dodala kako je ovaj dan prilika da se kanalizira ono što je prije 200 godina govorio i radio izuzetni proučavatelj srpskog jezika i pisma, zaboravljeni autor Pavle Solarić.

„On se s izuzetnim poštovanjem i s velikom ljubavi odnosio prema svom materinskom jeziku. Ne samo što ga je znao, nego je u svim prilikama i isticao i svoje podrijetlo i svoje korijene, a boravio je u različitim zemljama svijeta, prije svega u Italiji gdje je radio u tiskari jednog Grka Pane Teodosija i gdje je pisao prve knjige, uradio prvi prijevod zemljopisa i dao prvo proučavanje filoloških spisa kao što je diploma ili isprava Stjepana Dabiše“, kazala je Babić.

U povodu ovoga dana, prof. dr. Slavica Vasiljević Ilić se osvrnula na pravilno korištenje i zapostavljanje jezika danas i načitanost studenata na primjeru Filološkog fakulteta u Banjoj Luci.

„U zadnjem desetljeću stvarno vidimo koliko je zapostavljen naš jezik, posebice kroz studente koji nam dolaze na prvu godinu i „Novinarstva“ i „Srpskoga jezika“. Studenti su sve manje načitani i osjeti se nedostatak fonda riječi zato što mlade generacije sve manje čitaju. Mislim da se tu treba uraditi jedan značajan pomak da bismo se vratili bar na ono stanje koje je bilo prije ovog vremena, a tu je zapravo ključno čitanje. Tako se obogaćuje fond i tako se manje koriste poštapalice i anglizmi, a više se vodi računa upravo o onome što je naše“, rekla je Ilić.

Potpredsjednica SPKD „Prosvjeta“ Vedrana Dragičević poručila je kako mlade naraštaje, koji su i sinoć ispunili prostor galerije „Sava Šumanović“, treba učiti kako pravilno govoriti, čuvati i njegovati materinski jezik, kako bismo ga sačuvali za buduće generacije.

Dodala je kako će u predstojećm razdoblju “Prosvjeta” organizirati niz aktivnosti, od kojih je prva ‘Duhovno književno veče’ zakazana već za srijedu, 23. veljače.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Dolazak djece s Kosova i Metohije u RS i Brčko distrikt odgođen za kolovoz

Sandra Živković

Брчко: Одржано вече боемске поезије “Винско стиховање”

Vladimir Matijević

Изведена монодрама “На Дрини ћуприја” пред брчанском публиком

Anđelka Đurić