RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
KulturaRegion

У Србији почео 60. скуп Слависта

Izvor: Slavističko društvo

Традиционалним уручењем награда Славистичког друштва Србије на Филолошком факултету у Београду данас је почео јубиларни 60. скуп слависта Србије о теми “Словенство и савремени свет: човек, језик и култура”.

Прије пленарне сједнице, учесницима скупа су се обратили предсједник Славистичког друштва Србије Биљана Марић и академик Слободан Реметић, као и добитнице награде “Павле и Милка Ивић” Наташа Куцурић Мацура, професор на Филолошком факултету у Бањалуци, и Наташа Миланов са Института за српски језик Српске академије наука и уметности /САНУ​/.

Мацура је награђена за дјело “Категорија концесивности у савременом српском језику”, а Миланова за монографију “Српски лексички фонд из угла полисемије”.

Реметић, који је био предсједник Одбора за додјелу признања, истакао је да је Мацурином књигом “отклоњена бјелина на мапи синтаксичко-семантичких изучавања српског језика”, док монографија Миланове представља “један од научних споменика рјечнику САНУ”, чији су рецензенти били академици Павле и Милка Ивић.

Добитнице награда захвалиле су Одбору на признању, а Мацура је изразила посебну захвалност рецензентима своје књиге професорима Срети Танасићу и Милошу Ковачевићу.

“Ова награда је велика част и задовољство, али истовремено представља и велику обавезу да убудуће радим још више и боље”, рекла је Мацура.

Награду “Радован Кошутић” за прошлу годину добили су професор Александар Буњак за монографије “Раскршћа славистике” и “Књижевност и контактологија”, као и професор Александра Корда Петровић за дјело “Чешки путописи о Балкану”.

Послије додјеле признања и пленарне сједнице предвиђено је да се у рад скупа укључе учесници из Србије, Русије, Бјелорусије, Пољске, Бугарске, Сјеверне Македоније и Јапана, међу којима је велики број младих истраживача.

У оквиру 60. скупа слависта биће одржани и округли сто о теми “Руски језик у Србији и семинар за наставнике руског језика, Зимска школа 2022”.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Dodik i Vučić: Dejtonski mirovni sporazum suština funkcionisanja Bosne i Hercegovine

Radio Brčko

Јосипа Лисац се враћа пред београдску публику

Radio Brčko

Епилог протеста u Београду: Обрадовић затражио да се сви ухапшени пусте данас до 15 часова

Radio Brčko