RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Београд: Због насилног понашања у РТС-у за два дана приведено 18 особа

Претходна два дана полиција је привела 18 особа у вези са протестима и упадом у зграду РТС-а. Три особе су задржане због сумње да су насилно ушле у РТС, пријетиле моторном тестером, разбиле стакло и безобзирно се понашале према запосленима у јавном сервису и полицијским службеницима, рекао је директор полиције Владимир Ребић. Шесторица полицајаца задобила су тјелесне повреде.

Владимир Ребић је поводом захтијева “да се ослободе дјеца” рекао да закон Србије подразумијева да су дјеца особе млађе од 14 година, а да је већи број приведених старији од 20 година, а неки су и четрдесетогодишњаци.

За два дана приведено је 18 особа, девет због прекршаја закона о јавном реду и миру, а осам због учињених кривичних дјела.

Пред надлежним прекршајним судом седам особа је хитно процесуирано. Шесторо је осуђено на 30 дана затвора, једна особа на новчану казну, а против двије се води прекршајни поступак у редовној процедури.

Осам особа је учинило кривично дјело, од којих шест кривично дјело насилничко понашање на јавном скупу. Од њих, три особе су на задржавању, а против три се води поступак у редовној процедури.

– Три лица су задржана јер су насилно ушла у РТС, пријетила моторном тестреом, разбила стакло, безобзирно се понашали према запосленима у РТС-у и полицијским службеницима – рекао је Ребић.

На питање који је одговор полиције на ултиматум Бошка Обрадовића да сви приведени након упада у РТС буду пуштени до данас у 15 часова, Ребић је рекао да је Србија правна држава, и да се зна који орган шта ради.

– Полиција не утиче на одлуке других надлежних органа, односно суда. Нереално је да неко из полиције зове суд. Могу констатовати да је најава протеста бесмислена. Нема потребе да на овај начин исказују захтеве, јасна је процедура и суд је донео одлуке – рекао је Ребић.

Ако и данас буде протеста, полиција ће, каже Ребић, поступати као и јуче.

– Ту смо да заштитимо институције, сви који буду учинили прекршај или кривично дело, биће процесуирани – рекао је директор полиције и поручио организаторима протеста да протестују у складу са Законом о јавном окупљању.

Шест полицајаца задобило тјелесне повреде 

Директор полиције је истакао да је полиција током викенда поступала професионално и уздржано.

– Физичка снага је примијењена искључиво према најагресивнијима и учиниоцима деликата који су највише угрожавали безбједност. Најприје смо издавали упозорење, наредбу, и видјели сте и на смнимцима да је полиција крајње уздржано реаговала, потискивањем – рекао је Ребић и додао да ће унутрашња контрола МУП-а испитати све случајеве у којима је била употребљена снага.

Указао је да је полиција радила у тешким условима, под великим притиском, бахатим понашањем, нападима, вређањем.

– Шест полицајаца је задобило телесне повреде. То су полицајци који су часно обављали задатак, да омогуће оптимилан ред и мир и за оне који шетају и који раде у компанијама – истакао је Ребић.

Поводом изјаве предсједника Вучића који је рекао да је направљена грешка што полиција није била послата у РТС, Ребић је рекао да МУП сваки пут прави процјену.

– Сваки пут правимо процјену, видјели сте да је претходних недјеља било мирно и да нисмо сматрали да има потребе да шаљемо у РТС толико службеника. Наша тактика ће се промијенити – најавио је Ребић.

Рекао је да ће, ако се протести наставе на недемократски начин – са насиљем и угрожавањем живота, ангажовати више полицајаца који ће бити на услузи грађанима.

Извор: РТС

Фото: www.slobodnaevropa.org

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

У Београду ревакцинисано више од 50 одсто пунољетних становника

Radio Brčko

У Београду постављени аутомати за испоручивање хране псима луталицама

Radio Brčko

Beograd: Posledice nevremena

Vladimir Matijević