RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiHKultura

U Tuzli počinju književni susreti ‘Cum Grano Salis’

Književni susreti “Cum Grano Salis”, dvadeset prvi po redu, počinju danas u Tuzli i trajat će do 3. septembra kada će na završnoj manifestaciji biti proglašen najbolji roman u 2021. godini i dodjeljena nagrada “Meša Selimović”.

Književni susreti počinju otvaranjem izložbe posvećene književniku Ziji Dizdareviću, pod nazivom: “Jedan dan u mojoj kasabi”. Programom su planirane promocije romana koji su ušli u uži izbor za nagradu “Meša Selimović”, te promocije drugih književnih djela i izložbi.

– Poslije više od dvije decenije mogu slobodno da kažem da sam ponosan na Književne susrete ‘Cum Grano Salis’ i nagradu ‘Meša Selimović’. Drago mi je da je Tuzla vlasnik najveće i najpoštovanije nagrade za roman na zapadnom Balkanu. To je pokazalo vrijeme. Književni susreti su nastali iz naše želje da ukažemo poštovanje knjizi, talentu, romanu, piscima, ali i da doprinesemo boljem imidžu Tuzle. Jer, Tuzla je takav imidž zaslužila. Iz Tuzle je autor najstarijeg južnoslavenskog rječnika štokavskog narječja u Evropi, Muhamed Hevai Uskufi, isto tako njegov i vršnjak, Stjepan Matijević. Iz Tuzle je Meša Selimović, jedan od najvećih pisaca 20. stoljeća. Iz Tuzle je veliki romanopisac Derviš Sušić. Ovi susreti i nagrada predstavljaju vrijednosti Tuzle, Bosne i Hercegovine i zapadnog Balkana – izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Književni susreti počinju danas u 11.00 sati, u kući i ateljeu Ismet Mujezinović, otvaranjem izložbe posvećene književniku Ziji Dizdareviću, “Jedan dan u mojoj kasabi”. Istog dana, u kući i ateljeu Ismet Mujezinović biće održane promocije dva nominovana romana, “Okretište”, Damira Karakaša (13.00 sati) i “Horror vacui”, Staše Aras (u 18.30 sati), a u 20.00 sati književnik i publicista Dragan Bursać će promovirati svoju knjigu “Čekajući Dylan Doga u Srebrenici”.

– Selektor za Bosnu i Hercegovinu Hadžem Hajdarević, selektorica za Hrvatsku, Đurđica Štilić, selektorica za Srbiju, Mirjana Đurđević i selektor za Crnu Goru, Aleksandar Radoman, predložili su ukupno 16 romana, a žiri u sastavu Semezdin Mehmedinović, predsjednik, i članovi Jagna Pogačnik, Andrej Nikolaidis, Vlada Arsenić i Faruk Šehić je odabrao pet romana u uži izbor: “Pogovor” Davida Albaharija iz Srbije, “Horror vacui” Staše Aras iz Hrvatske, “Sampas” Ilije Đurovića, autora iz Crne Gore, “Okretište” Damira Karakaša iz Hrvatske i roman “Ja sam” bosanskohercegovačkog pisca Damira Uzunovića – ističe Asja Redžić, pomoćnik gradonačelnika u Službi za kulturu, sport, mlade i socijalnu zaštitu Grada Tuzle.

Književni susreti se završavaju svečanom dodjelom nagrade “Meša Selimović” za najbolji roman objavljen u 2021. godini, koja će se održati u subotu, 3. septembra u 21 sat u Narodnom pozorištu Tuzla.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.