RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiHSport

Košarkaši BiH danas protiv Mađarske na otvaranju Eurobasketa

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine susretom protiv Mađarske danas otvara Evropsko prvenstvo koje se igra u četiri zemlje, Njemačkoj, Češkoj, Gruziji i Italiji.

Košarkaši BiH mečeve grupne faze igrat će u Kelnu, a svrstani su u “grupu smrti” sa još pet reprezentacija od kojih najmanje tri konkurišu za najviši plasman.

U prvom kolu izabranici selektora Adisa Bećiragića igraju protiv Mađarske, na papiru najlakšeg protivnika u grupnoj fazi, s obzirom na to da im slijede mečevi protiv Francuske, Litvanije, evropskog prvaka Slovenije te domaćina Njemačke.

Pomoćni trener u reprezentaciji BiH Gordan Firić jučer je na pres-konferenciji istakao kako igrači nakon pobjede nad Francuskom u kvalifikacijama za SP u Keln dolaze puni samopouzdanja.

– Teško je uvijek igrati tu prvu utakmicu na velikom takmičenju, ali spremni smo i fizički i psihološki za ovaj meč. Grupa je teška, imamo tu tri tima koja su u top 5 u Evropi, ali za nas je najvažniji meč s Mađarskom. Želimo prvenstvo otvoriti velikom pobjedom i onda odigrati preostale četiri utakmice i vidjeti koliko možemo – rekao je Firić.

Kapiten Miralem Halilović dodao je da je pobjeda nad Francuskom podigla smopouzdanje kod igrača i da u susret s Mađarima ulaze samouvjereni i spremni.

– Sigurno smo autsajderi u ovoj grupi jer su tu tri favorita za osvajanje Eurobasketa. Ipak, u utakmici protiv Francuske smo vidjeli da možemo biti “darkhorse” u ovoj grupi i biti tim koji će iznenaditi dosta ljudi. Javnost misli da nemamo šansi, ali izaći ćemo na teren u svakom meču s velikom energijom i pokušati učiniti posao najtežim rivalima – istakao je Halilović.

Potom se okrenuo Mađarskoj kao prvom rivalu Zmajeva na ovom EP.

“Iznenadili su me sjajnim utakmicama protiv Litvanije i Češke. Pobijedili su Češku u gostima i stvarno su me iznenadili jer nisam znao da su tako na visokom nivou. Gledali smo i snimke utakmica i vidjeli da igraju organizirano. Biće to teška utakmica, ali spremni smo da se borimo i počnemo Eurobasket pobjedom”, rekao je Halilović i odbio preuzeti ulogu favorita u sutrašnjem meču.

Pohvalno je govorio o prvom protivniku reprezentacije BiH.

– Iznenadili su me sjajnim utakmicama protiv Litvanije i Češke. Pobijedili su Češku u gostima i stvarno su me iznenadili jer nisam znao da su tako na visokom nivou. Gledali smo i snimke utakmica i vidjeli da igraju organizirano. Biće to teška utakmica, ali spremni smo da se borimo i počnemo Eurobasket pobjedom – dodao je Halilović.

Uvjeren je da će reprezentacija BiH u Kelnu imati veliku podršku navijača.

– Očekujemo dosta navijača i ovdje jer mnogo ljudi iz BiH živi u Njemačkoj. Imat ćemo veliku podršku. Siguran sam u to – zaključio je kapiten bh. tima.

Utakmica BiH – Mađarska igra se od 14.30 sati.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.