RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

ULJUB raspisao Javni poziv za dodjelu šest ateljea umjetnicima iz Brčko distrikta BiH

Udruženje ljubitelja umjetnosti Brčko (ULJUB) 14. maja raspisalo je Javni poziv za dodjelu šest ateljea dokazanim umjetnicima iz oblasti slikarstva, kiparstva, muzike ili neke druge vrste umjetnosti s područja Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Predsjednik ULJUB-a Mladen Filipović za Radio Brčko kazao je da nedavno raspisani konkurs za dodjelu šest ateljea umjetnicima u prostoru udruženja u strogom centru grada ostaje otvoren do 28. maja, nakon čega će tročlana komisija čija je predsjednica akadamska slikarka Almedina Cifrić, pristupiti odabiru kandidata koji su zadovoljili propisane kriterije.

Filipović je dalje naveo da je realiziranje skupštinske odluke sa redovnog zasjedanja u februaru ove godine započelo objavljivanjem Javnog poziva od strane ULJUB-a za sve one koji imaju afiniteta ili se već bave nekom od vrsta umjetnosti da putem e-maila udruženja ili putem pošte apliciraju na isti.

Mladen Filipović

„Oni umjetnici koji budu po ovom Javnom pozivu aplicirali za atelje u ULJUB-u moraju biti prepoznatljivi i originalni u svom stvaralačkom izrazu. Bez obzira o kojoj vrsti umjetnika, odnosno umjetnosti se radi, propozicije uz originalnost predviđaju prepoznat dosadašnji rad i angažman, određena priznanja za taj umjetnički rad i angažman, kao i odgovarajuću školsku spremu za vrstu umjetnosti kojom se bave“, naznačio je Filipović. On je pojasnio da ako umjetnik već ima dokazano ime, odnosno djelo, odgovarajuće školsko obrazovanje ne mora biti uvjet za dobijanje ateljea.

„Nakon što komisija odabere šest umjetnika za korištenje ateljea u prostoru ULJUB-a, sa njima će biti potpisan najvjerovatnije, petogodišnji ugovor kao što je to bio slučaj i do sada, uz klauzulu da će korisnik atelja biti dužan učestvovati u dijelu participacije troškova električne energije, kao i urednog održavanja ateljea“, zaključio je Filipović.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.